Edició 4.282 (des del 27/09/2007)
Edició 4.282 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimecres, 19 desembre 2012

“Marines”, una retrospectiva de Francesc Llorach

Francesc Llorach Balcells va ser alcalde de Torredembarra i un enamorat de la platja i el mar d’aquesta vila. La pintura va ser la seva passió i tota la vida va relacionar-se amb pinzells i teles. Per inspirar-se ho tenia molt fàcil: agafava els seus estris i es traslladava a Baix a Mar. Sis anys després del seu traspàs l’Auca Taverna promou una retrospectiva de la seva obra amb el mar com a fil conductor

Francesc Llorach, el “Sisquet Pintor”com el coneixia tothom, va néixer el 1914 a Torredembarra, a cal Sumoy, a cal Sisquet Pascual. Va ser un gran aficionat a la pintura i les seves exposicions van ser exitoses i nombroses. La primera d’elles va tenir lloc abans de la guerra, als locals de la Cooperativa Popular la Veritable, que era al carrer Santa Rosalia. I la darrera mostra de la seva pintura es va fer al Palau dels Icard de Torredembarra, seu actual de l’Ajuntament, el 2006 en motiu d’un emotiu homenatge que va rebre per part de la família i el poble de la Torre que ell tan va estimar.

La seva vida va estar marcada per la guerra i la repressió. De jove va militar a Esquerra Republicana de Catalunya.Després de la guerra fou represaliat pel franquisme, passant per un camp de concentració i per la presó de Pilats.

Josep Subirats Piñana, antic senador, impulsor de la Unió Europea i amic de Llorach, no es cansava de dir en els actes públics que participava que Llorach devia ser el darrer alcalde republicà viu d’abans del franquisme.

Llorach, acompanyat sempre de la seva parella Pepita Solé Damian, va superar com va poder aquests temps difícils i va gaudir de nou amb la pintura.

L’Auca Taverna vol retre un sentit homenatge a aquest popular torrenc amb una exposició amb els seus treballs de temàtica marítima. L’exposició romandrà oberta fins el 13 de gener de 2013.

francesc llorachsisquet pintortorredembarra republica

Música

Andrés Suarez actua a La Planeta en benefici de la Fundació SER.GI

18/02/2016 05:58
Cinema

El cinema Alhambra de La Garriga estrenarà “Nen Amagat”

30/04/2016

Jordi Díaz protagonitzarà l’èxit “Els homes són de Mart i les dones de Venus”

04/09/2015
Exposicions

Samuel Aranda repassa els seus 20 anys de carrera en una exposició inèdita amb més de 100 imatges, i imparteix un taller sobre com construir un projecte de fotografia documental

12/07/2018