Edició 4.696 (des del 27/09/2007)
Edició 4.696 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 7 juny 2014

L’exposició “Lanzarote, la finestra de Saramago”, de João Vilhena, inaugura la setmana cultural portuguesa

La instal·lació d’un retrat gegant del Salvador Dalí, les projeccions de dos migmetratges de Paulo Abreu i l’exposició Diaris de Suro completen la programació

La ciutat de Barcelona acull a partir del dimarts vinent la vuitena edició de la setmana cultural portuguesa, l’esdeveniment promogut pel Consolat General de Portugal a Barcelona i l’Institut Camões, en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat. La proposta converteix la ciutat comtal en una festa lusitana, que commemora el Dia Internacional de Portugal el 10 de juny.

L’exposició Lanzarote, la finestra de Saramago, del fotògraf João Vilhena, és el punt de partida d’una setmana plena d’activitats que vol donar a conèixer la cultura i les tradicions del país veí. La programació inclourà, també, l’exposició d’art contemporani Diaris de suro. L’arbre del temps, una mostra de la poesia i les interpretacions artístiques que inspira l’arbre. La projecció de dos migmetratges del cineasta portuguès Paulo Abreu i la instal·lació gegant en suro de Salvador Dalí completaran la celebració.

El fotògraf portuguès João Vilhena presenta una llegendària mostra de 29 imatges de gran format amb què posa de relleu com l’illa de Lanzarote va transformar l’escriptor, novel·lista, poeta, periodista i dramaturg José Saramago. L’exposició, que romandrà oberta del 5 al 27 de juny, s’inaugurarà oficialment el dimarts 10 de juny a la Biblioteca de la Sagrada Família amb la presencia de Pilar del Río, vídua de Saramago, i del fotògraf.

La mostra és un viatge entre el passat i el present de fotografies preses a Saramago a Lanzarote, illa on va anar a viure a partir de l’any 1993. L’any 1998, João Vilhena va fer-li 9 fotografies amb motiu de la concessió del Premi Nobel de Literatura el 1998; i 15 anys més tard, el fotògraf va prendre 20 instantànies més al paisatge de l’illa, que capten captar la bellesa de l’illa que va fascinar Saramago. L’exposició també conté la projecció d’un vídeo i textos extrets de l’obra Cuadernos de Lanzarote, escrit per Saramago entre 1993 i 1997, que vol acostar un retrat íntim de l’autor a la seva darrera etapa, fins que va morir el 2010.

Un dels pilars de la setmana cultural portuguesa és l’exposició d’art contemporani Diaris de Suro, una mostra comissariada per l’artista Elisa Ochoa, un diari visual d’obres inspirades en el suro, element lligat indefectiblement al paisatge i a la sensibilitat de Catalunya i de Portugal. L’exposició s’inaugura el proper 12 de juny al convent de Sant Agustí, i romandrà oberta fins al 28 del mateix mes. La mostra ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Millenium BCP, AICEP de Barcelona, l’hotel Pestana Arenda, de Amorim i de l’empresa de transports Luis Simoes.

La setmana cultural culminarà amb la instal·lació prevista per a final de més d’un retrat gegant en suro de Salvador Dalí a càrrec de l’artista americà Scott Gundersen. Aquesta mostra tindrà lloc als Jardinets de Gràcia de Barcelona, indret on tradicionalment el Consolat i la comunitat portuguesa resident a Catalunya han celebrat el Dia de Portugal.

 

 

> Informació complementària

barcelonaculturaexposicionsfotografiaJoão VilhenaportugalSaramagoScott Gundersensetmana cultural portuguesa

Música

Joan Boada presenta Bandulimejant als Jardins de la Mercè

10/12/2015
Cinema

Torna l’adventurer “Tadeo Jones 2. El secreto del rey Midas”

25/08/2017 01:53
Exposicions

L?exposició del MEV El cel pintat. El baldaquí de Tost ja es pot consultar per Internet

19/11/2008
Tendències

La cantant belga Barbara Van Hoestenberghe publica un CD amb un original i transgressor cançoner infantil català

08/12/2009

La Vall Fosca selecciona les tres obres finalistes de la quarta edició del Concurs de Microrelats

L’acte d’entrega de premis tindrà lloc aquest dissabte 8 d’agost

Redacció.- El quart Concurs de Microrelats de la Vall Fosca ha seleccionat les tres obres finalistes d’entre les 50 que es van presentar al concurs. El jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll i Ramon Sistac, ha escollit tres relats: ‘Esperança’, que s’ha presentat amb el pseudònim Leni de la Vall, ‘Aquella […]