Edició 4.404 (des del 27/09/2007)
Edició 4.404 (des del 27/09/2007)
Titulars | dilluns, 9 desembre 2013

L’acció de l’Estat espanyol en relació amb Catalunya centrarà, durant tres dies, el debat històric i acadèmic a l’IEC

Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014

«Espanya i Catalunya: tres-cents anys de conflicte polític» és el títol de la conferència de Josep Fontana, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, que obrirà el simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014, que del 12 al 14 de desembre se celebrarà a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, organitzat pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya (CHCC) i la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’IEC. La inauguració del simposi serà el dijous 12 de desembre, a dos quarts de deu del matí, i serà presidida per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Francesc Homs, conseller de la Presidència. També hi intervindrà Jaume Sobrequés, director del CHCH i president de la SCEH.

La celebració del simposi s’emmarca dins la commemoració del tres-centè aniversari de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes de Felip V. L’objectiu de les jornades acadèmiques és analitzar amb criteris històrics les conseqüències que ha tingut per al país l’acció política de l’Estat espanyol en relació amb Catalunya. L’anàlisi tindrà un caràcter transversal des del punt de vista temàtic, cronològic i disciplinari, amb la participació d’historiadors, economistes, juristes, sociòlegs i lingüistes.

Durant tres dies, el simposi incidirà en els efectes de la repressió institucional, militar, política i administrativa al llarg dels segles XVIII, XIX, XX i XXI, i destacarà la influència de tres-cents anys d’espanyolisme a Catalunya. Subratllarà el fet immigratori i l’acció de l’Església catòlica, i la persecució de la llengua i la cultura catalanes. La falsificació de la història, la censura sobre els mitjans de comunicació i l’espanyolització del món educatiu tindran, també, un tractament específic. La repressió en el camp del dret, els exilis que han configurat la història de Catalunya i les referències al País Valencià i les Illes Balears centraran, igualment, l’atenció d’aquest simposi.

Les sessions estaran presidides per Ferran Requejo, professor de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra; Gaspar Feliu, catedràtic emèrit de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona; Carles Boix, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Princeton; Antoni Dalmau, escriptor, i Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra.

L’acte de cloenda serà el dissabte 14 de desembre, a dos quarts de dotze del migdia, i hi intervindrà Salvador Cardús, professor de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. Cardús analitzarà les relacions entre Espanya i Catalunya amb una conferència titulada «La humiliació com a desencadenant de l’eclosió independentista».Exposicions

La Fundació Vila Casas presenta la nova temporada d?art

10/06/2010
Exposicions

El MNAC posa en marxa un servei de signoguies per a facilitar la visita a les persones sordes

03/03/2011
Videoclips

Teràpia de Shock

12/03/2009 03:10''
Música

Pegasus torna amb un nou disc finançat a través de micromecenatge

05/02/2014 06:00