Edició 4.525 (des del 27/09/2007)
Edició 4.525 (des del 27/09/2007)
Titulars | dilluns, 3 febrer 2014

La Fundació Setba acull dues noves exposicions relacionades amb la pintura i la fotografia

El public podrà visitar les exposicions del 5 de febrer al 29 de març de 2014

El proper dimecres, la Fundació Setba inaugura dues mostres paral·leles i interconnectades. Per una banda ‘Arquitectures pintades’ una reflexió de Rosa Solano sobre l’ordre de les coses i l’estructuració de l’espai i, per l’altra, la col·lectiva ‘Arquitectures desaparegudes’ amb obra de fotògrafs tan importants com Català Roca, Pepe Encinas, Manolo Laguillo i José Antonio Sancho,que ens mostraran una Barcelona que ja no existeix, acomplint així un dels objectius de Setba: recuperar la memòria de la nostra ciutat.

Arquitectures pintades

Solano va exposar a Setba l’any 2010 la mostra Entredós, que va tenir un gran èxit mediàtic i de públic. L’exposició volia recuperar l’essència de l‘alta costura i de la confecció durant els anys 50 i 60, a partir de l’obra de la modista Pilar Ayarza, membre del taller del dissenyador Cristóbal Balenciaga a Barcelona. I aquest fou el gèrmen de la col·lecció que ara presenta, un conjunt d’obres que veuen de l’art tèxtil, l’arquitectura i una particular concepció de la plasticitat.

Darrera de les composicions d’aquesta artista hi ha hores de reflexió i treball. Les seves obres, tal com una construcció arquitectònica, necessiten una base per anar afegint, de mica en mica, les diferents capes de color i rematar la superfície amb la tècnica del collage, incorporant diferents materials a la tela com fusta, fil o metacrilat. Tot està mesurat, res sobra ni res falta, equilibri i emoció a parts iguals. Les pintures necessiten bases estables, així com els edificis també corren el risc de “caure”, i en el cas de Rosa Solano tots els elements sostenen perfectament la composició pictòrica, com si d’una sòlida edificació es tractés.

A partir de fils, teixits, volums i materials propis de la construcció, Solano es planteja què significa construir i desconstruir. Conceptes més propis de l’arquitectura, però que l’artista aplica magistralment al terreny de l’art plàstic. Les peces evolucionen cap a cubs i composicions constructives que, diluint els límits entre l’escultura i la pintura, recuperen de forma sòlida, però senzilla, la pintura com a objecte.

 Arquitectures desaparegudes

La col•lectiva ‘Arquitectures desaparegudes’ que s’exposa paral·lelament a la mostra de Rosa Solano ‘Arquitectures pintades’ és una selecció d’obres de fotògrafs tan importants com Català-Roca, Pepe Encinas, Manolo Laguillo i José Antonio Sancho, d’una Barcelona que ja no existeix, que el pas del temps i el ritme frenètic de les darreres dècades ha destruit.

Totes les seves imatges i les de l’Arxiu Huertas, que també se suma a la mostra, ens apropen, des de la vessant arquitectònica, al retrat d’una Barcelona que ja no hi és.

> Informació complementària

artexposicionsfotograficafundació setbamemòria històricapinturarosa solano

Cinema

El Serielizados Fest, Festival Internacional de Sèries de Barcelona, dóna a conèixer tota la programació

19/03/2016
Tendències

Els Premis InnoFòrum han reconegut el gust més original, el packaging més creatiu i producte més innovador

20/11/2017 4:45"
Turisme

Entrevista a Pep Palau en què valora positivament l’edició d’enguany

24/02/2009 7:41''
Escenaris

Krystian Lupa estrena a Temporada Alta Davant la jubilació, la seva primera producció catalana

06/10/2016