Edició 4.747 (des del 27/09/2007)
Edició 4.747 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 10 setembre 2016

La Fira Mediterrània arrencarà amb una triple inauguració que combina tradició, innovació i participació

Els noruecs FRIKAR dance company mostraran l’aposta per la dansa que fa la Fira en aquesta edició

Redacció.-  La 19a Fira Mediterrània començarà forta, no amb un espectacle inaugural, sinó tres. La proposta consisteix en tres espectacles que subratllen les facetes essencials de la Fira: tradició, innovació i participació. Els tres espectacles han estat coproduïts per Fira Mediterrània i són d’estrena absoluta.

La innovació: dansa aèria noruega

Durant la primera jornada, el 6 d’octubre a les 19:45h, la innovació anirà a càrrec dels noruecs FRIKAR dance company -especialistes en el diàleg entre dansa contemporània i cultura tradicional-, que ballaran durant 15 minuts sobre la façana de l’Ajuntament a 30 metres d’alçada amb la música en directe del trompetista franco-català Raynald Colom. En aquesta edició, la Fira Mediterrània ha fet una forta aposta per la dansa, i aquest serà el primer tastet de tot el que es podrà veure en aquesta edició de la Fira.

La participació: un projecte de creació col·lectiva

Tot seguit, a les 20h, també a la Plaça Major, la participació es veurà plasmada en el resultat del projecte Cadàver exquisit, que combina videomapping, creació col·lectiva i dansa comunitària. Els surrealistes de principis del segle XX van inventar diversos jocs de creació col·lectiva, com ara els anomenats “cadàvers exquisits”. Consistien en crear una obra d’art amb aportacions parcials de diversos participants, de tal manera que l’obra es mesclava i contaminava de forma successiva. A partir d’aquesta idea, Fira Mediterrània ha proposat a quatre artistes destacats que participin a cegues en la creació d’un espectacle de forma lúdica i col·laborativa.

Així, David Carabén ha escrit un poema inspirat en imatges relacionades amb el concepte de festa popular. Mercè Sampietro l’ha recitat i Cabo San Roque ha compost una peça musical a la qual ha sumat l’enregistrament de la veu. Amb aquest material, Toni Mira està creant un espectacle audiovisual i coreogràfic, amb un important treball comunitari amb els Gegants de Manresa i un grup de persones grans. Els artistes han fet el seu treball de creació a partir de la peça que els ha arribat a les mans, sense tenir coneixement, fins el dia d’avui, ni de la identitat de qui ha intervingut ni de la seva motivació emocional i creativa. El resultat serà un espectacle breu, de 10 minuts de durada, que es veurà a la Plaça Major, tres vegades durant la Fira (els dies 6, 7 i 8 d’octubre).

La tradició: dos mestres de l’acordió al Kursaal

I a les 21h, a la sala gran de teatre Kursaal, la Fira comptarà amb la inauguració de la tradició: Mar de Fuelles, un projecte que uneix dos dels millors acordionistes del planeta, Kepa Junkera –a la trikitixa d’Euskadi- i Chango Spasiuk, tocant el chamamé del nord d’Argentina.

És la primera vegada que Junkera i Spasiuk es trobaran en un escenari i serà per presentar-nos el seu projecte conjunt, un espectacle que neix del desig dels dos músics de trobar-se i compartir els seus mons musicals, llunyans per la distància i molt propers per l’instrument. Després de Manresa, passaran per Madrid el dissabte 8 d’octubre i per Barcelona l’11.

Kepa Junkera, habitual a casa nostra, és el principal ambaixador de la música basca d’arrel tradicional i un autèntic virtuós en l’ús de la trikitixa, un petit acordió diatònic de botons. Chango Spasiuk ve de Misiones, província de l’Argentina, i és el principal responsable de que el planeta conegui el chamamé, un dels ritmes tradicionals més exquisits de l’Argentina. Gran mestre de l’acordió, l’avalen més de 30 anys de carrera recorrent escenaris i festivals de tot el món, recollint fantàstiques crítiques.

Amb Mar de Fuelles Junkera i Spasiuk representen la terra humida, la terra trepitjada, la terra humil que s’obre al món, i ens conviden a trobar-nos en un espai d’encontre de cultures. Una reunió d’amics, dos Mestres amb els seus instruments viatgers, i una banda sonora de polques, fandangos, martxas… Música rural, amb un estil propi, i amb dos dels més grans acordionistes.

Fira Mediterrània de Manresa

Tendències

Xavier Gabriel, de la Bruixa d’Or, serà el primer turista espacial català

16/09/2007 5:02''
Escenaris

La 6a edició del Festival del Circ tindrà un jurat de luxe

24/01/2017
Cinema

Chloë Grace Moretz protagonitza “La quinta ola”, un relat ple de soroll i fúria

22/01/2016
Tendències

Editorial conjunt

22/02/2010

Es posa en funcionament un nou recurs sonor de Visitmuseum al Museu d’Art de Sabadell

Amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i ser accessible al turisme estranger

Redacció.- El Museu d’Art de Sabadell ha posat en funcionament un nou recurs interpretatiu a la seva exposició permanent en el marc del programa Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement amb l’objectiu de complementar i enriquir la visita presencial del museu i […]