Edició 4.037 (des del 27/09/2007)
Edició 4.037 (des del 27/09/2007)
Titulars | dilluns, 10 març 2014

La dimensió poc coneguda: Pioneres del cinema

L'exposició es podrà visitar al Museu del Cinema fins l'1 de juny

L’exposició “La dimensió poc coneguda: Pioneres del cinema” és un projecte de Marta Sureda i Ingrid Guardiola que ens apropa al treball que les dones han desenvolupat en l’àmbit cinematogràfic a través de quatre assaigs audiovisuals dedicats a cineastes, muntadores, guionistes i actrius. Els quatre vídeos són el resultat d’un treball d’investigació a partir d’entrevistes a experts/es i professionals dels diferents àmbits.

Es tracta d’un projecte de caràcter educatiu, creatiu i divulgatiu. Cadascun dels vídeos està acompanyat per un retrat d’una pionera fet per l’artista Andrea Btoy (Alice Guy, Anita Loos, Clara Bow, Lillian Gish). El visitant també pot consultar i ampliar els continguts de les peces audiovisuals a través d’un blog en línia on es troben les entrevistes amb les professionals i els experts/es, així com un conjunt de referències i bibliografia sobre el tema i les xarxes socials respectives del projecte.

La història del cinema es filtra, tant per l’objectiu de la càmera com per l’ull opac de l’historiador com per la butxaca estreta del productor . D’aquí que la història de les dones muntadores, guionistes i cineastes sigui una versió concisa i poc reconeguda de la versió oficial de la història del cinema; no és tant així amb les actrius: la carn i el voyeurisme congènit a la pràctica cinematogràfica les salva de la invisibilitat. En una imatge dels orígens del cinema apareixen els germans Lumière (uns dels pares de l’invent) cosint. En ella recuperen l’anècdota que vincula l’origen del cinema a la pràctica de la costura. Certament, la història és un recosit d’històries, de la mateixa Història: des de les primeres etnògrafes (Osa Johnson, mirada colonialista), les pioneres cineastes (Alice Guy, projecte burgès; Lois Weber, projecte social…), a les primeres còmiques (Lea Giunchi, còmica), passant per les muntadores (Elisaveta Svilova o Esfir Shub a Rússia, Margaret Booth o Barbara McLean a Hollywood, entre d’altres), les ments que hi havia darrere de les històries (guionistes com June Mathis o Anita Loos), fins a les muses dels conquistadors de l’ofici (Jeanne d’Alcy és a Méliès el que Mary Pickford o Lilian Gish a Grifith) i del desfici (Theda Bara, Pola Negri…).

El projecte no està tancat, les entrevistes en línia s’aniran ampliant per tal de donar a conèixer més professionals i experts/es amb l’objectiu de ser al màxim de divulgatius possible.

 

 

 

> Informació complementària

cinemagironamuseu del cinemapioneres del cinema

FiraTàrrega 2017 obre el període per a la recepció de propostes artístiques

16/10/2016
Lletres

“Un dissabte, amb els amics” d’Andrea Camilleri

06/07/2014
Lletres

Carla Zaplana presenta “Sucs Verds”

30/09/2015 04:15
Escenaris

La 5a edició del Projecte T6 arrenca amb la Companyia T6 i tres nous espectacles a la Sala Tallers del TN

27/01/2010