Edició 4.197 (des del 27/09/2007)
Edició 4.197 (des del 27/09/2007)
Titulars | diumenge, 8 setembre 2013

FiraTàrrega acaba l’edició d’aquest any amb un èxit de públic

788 professionals acreditats, 417 artistes i 77 espectacles de tots els gèneres han donat forma a una Fira d’èxit per a públic i professionals

Acaba amb èxit la 33a edició de FiraTàrrega, amb la direcció artística de Jordi Duran per tercer any consecutiu. Del 5 al 8 de setembre la ciutat de Tàrrega ha acollit els visitants habituals de cada any, els quals han pogut gaudir de 77 espectacles (50 del programa oficial i 27 del programa empresa) de 76 companyies diferents, en el marc d’una programació que any rere any aposta per obrir les arts de carrer a nous horitzons, a partir d’un programa que incorpora cada cop més disciplines i nous llenguatges, riquesa de gèneres, treballs en espais no convencionals i una oferta més endreçada i que el visitant pot diferenciar clarament. Tàrrega és a dia d’avui una plataforma de presentació de noves produccions, però és també un magnífic banc de proves de companyies emergents que, no sense risc, ens acosten treballs innovadors i creativitat. Les desenes de propostes de teatre, arts de carrer, dansa, circ, públic familiar, nous formats, etc s’han desenvolupat durant aquests 4 dies amb normalitat en la majoria dels escenaris, tant de carrer com de sala. La pluja només va fer suspendre una funció de l’espectacle Cabaret el divendres a les 19h, i dissabte va afectar el programa de tarda de l’espai Manipulat i una funció de Trash (21h); tota la resta de propostes ha seguit el cronograma previst, amb puntualitat. En definitiva, el públic i els professionals que han acudit a aquesta edició de la Fira han pogut experimentar una programació basada en la novetat, la riquesa de continguts, la vocació internacional i la connexió directa amb l’actualitat, amb una especial presència de dansa, una disciplina que la Fira reivindica com a llenguatge també de carrer.

La intensa programació de FiraTàrrega ha donat moltes sorpreses al públic i als professionals, destacant el treball i l’esforç de la Plataforma de Suport a la Creació que dóna estímul directe a la creació cultural del nostre país, fet que s’ha certificat a través del procés de treball a Tàrrega de cadascuna de les companyies d’enguany i de les seves propostes amb una vocació innovadora i amb el segell de La Fira. Els Workshops, propostes resultants del primer Màster de Creació en Arts de Carrer, han estat una experiència tant per als alumnes com pels propis directors. Paul Long (Metro-Boulot-Dodó) i Ignacio Achurra (La Patriotico Interesante) han estat els encarregats de dirigir dues de les quatre propostes d’aquesta secció de la programació. Ernesto Collado en el programa de formació d’actors del CUT (UNAM) de Mèxic i Grupo Carro FC amb alumnes de l’Institut del Teatre completen la proposta.

ÀMBIT PROFESSIONAL

En aquesta 33a edició de FiraTàrrega s’han acreditat 788 professionals, pertanyents a 443 entitats i institucions diferents, 65 professionals més i 53 entitats més que l’any 2012, un èxit que reafirma l’interès dels professionals per FiraTàrrega, amb un especial increment de les organitzacions. Del total de programadors acreditats enguany, 451 són catalans, 134 són de la resta de l’Estat espanyol i 203 són estrangers. Al respecte de les entitats, 229 son nacionals, 77 de la resta de l’Estat i 137 internacionals.

La Llotja ha estat el marc dels múltiples contactes que s’han produït entre els programadors internacionals i estatals i les companyies programades, la qual cosa fa augurar una molt bona perspectiva per a les contractacions d’aquest 2013. Cal destacar també la bona acceptació del Club dels Professionals, patrocinat novament per Lleida Qualitat, un espai de trobada informal de programadors i companyies durant els dies de la Fira, òptim per a fer contactes i generar mercat.

Un any més, destaca la rellevància del Lunch Meeting que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el qual vehicula el contacte entre les companyies de teatre catalanes incloses a la programació de la Fira 2013 amb els programadors estrangers interessats en les seves propostes. La Fira també ha acollit les presentacions del Festival Passagefestival.nu i el nou projecte europeu Autopistes: Circus dissemination que té com a objectiu millorar la circulació d’espectacles de circ entre els països nòrdics, Canadà i l’euroregió. Circostrada, la plataforma europea d’impuls de les arts de carrer i el circ, va organitzar una nombrosa trobada entre promotors per propiciar l’intercanvi d’informació sobre les produccions d’arts de carrer. En el marc del Focus Mexicà es van organitzar un col·loqui entre figures destacades de la cultura mexicana actual i els professionals d’arts escèniques participants a FiraTàrrega, amb la voluntat de donar a conèixer els aspectes més rellevants de les arts escèniques mexicanes i promoure enllaços.

ESPECTADORS

Pel que fa al públic de carrer, sense tenir dades concretes, els espectacles han registrat una nombrosa presència d’espectadors. Això també s’ha fet evident als espectacles de pagament de la Programació Oficial. Les taquilles han expedit, fins dissabte a la nit, 5.975 localitats, i s’han repartit 4.823 entrades professionals. En total, doncs, s’han distribuït 10.798 entrades fins la nit de dissabte –que suposen un 65% d’ocupació-, 11.126 si afegim les localitats de l’Espai Empresa.

L’estimació és que al llarg del dia d’avui s’arribi a les 6.500 entrades venudes i a les 5.300 entrades professionals. Per tant, l’ocupació total estimada en els espectacles de pagament de la Programació Oficial Oficial i dels Espais d’Empresa és d’unes 11.800 localitats.

Cal destacar també que fins el dissabte a la nit s’havien exhaurit 85 passis de les 174 sessions de pagament programades, repartits entre 15 espectacles: Ponten Pie (21 sessions), Trasto Teatro (5 sessions), Vaca 35 (6 sessions), Res de Res (20), Macarena (12), MVM (3), Otradnoie (3), Teatro Niño Proletario (3), Leandre (2), Jashgawronsky (2), Els Peus del Porc (2), Íntims Prod. (4), Psirc (1) i Teatro Ciertos Habitantes (1).

 

 

 

 Escenaris

La Mostra d?Igualada amaga entrades i descomptes per la ciutat

30/03/2011
Cinema

274 curtmetratges opten a ser seleccionats per a la secció oficial del Festival Curt.doc 2012

13/02/2012
Cinema

Paul Verhoeven torna amb “Elle”, una adaptació de la novel·la de Philippe Djian

30/09/2016 01:57
Escenaris

LA FIRA DE MÚSICA AL CARRER APOSTA PER LA MÚSICA DEL PAÍS I PER LES ARRELS

30/04/2009