Edició 4.672 (des del 27/09/2007)
Edició 4.672 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 8 abril 2019

Fira Trapezi aposta per les coproduccions, la programació internacional i l’àrea professional en la seva 23a edició

Enguany estrena dues coproduccions, Dioptries de la cia Toti Toronell i Dauvaii de Domichovsky & Agranov

Redacció.- Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, celebra la seva 23a edició del 9 al 12 de maig a Reus. Durant quatre dies, passaran per la capital del Baix Camp més de 30 companyies nacionals i internacionals per mostrar el talent del millor circ contemporani actual.

La Fira Trapezi reuneix any rere any nombrosos professionals i entitats del sector del circ. La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza, (Cíclicus Espectacles) des de 2017, aposta per una fira amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ a Catalunya i un referent a escala internacional. Un dels objectius principals de Trapezi és l’impuls de la producciói la creació d’un espai detrobada de professionals del sector a Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

Pel que fa a la programació artística, Trapezi 2019 compta amb més d’una vintena d’espectacles de 31 companyiesvingudes tant de Catalunya com d’arreu de l’estat i internacionals. A l’hora d’elaborar la programació, la direcció ha seleccionat els espectacles en funció de tres criteris: que tinguin voluntat de comunicar amb el públic, que comptin amb una factura professional i un equip artístic que permeti promoure la professionalització i, per últim, que garanteixin l’excel·lència tècnica.

En aquesta edició, la programació compta tant amb companyies de circ ja consolidades com amb col·lectius emergentsformats per joves artistes de circ. Una altra variant present a la mostra és la d’aquelles companyies de llarga trajectòria que s’han adaptat a les noves tendències i han actualitzat el seu format. Aquest darrer seria el cas del Circus Ronaldo que actuarà en quatrefuncions a la plaça d’Anton Borrell.

El ventall de propostes de la fira aborda diferents tendències, tècniques i formats per a públics diversos que es podran veure tant en carrers i places a l’aire lliure com en equipaments culturals de la ciutat de Reus.

Una aposta per la coproducció

A més de la seva condició de punt de trobada del sector, Trapezi vol donar suport i impulsar la creació de nous muntatges en un àmbit que compta amb professionals ben preparats a qui oferir recursos a la producció de les seves creacions. Així mateix, una de les missions principals de la Fira és consolidar una xarxa de coproductors que permeti donar estabilitat i fer créixer el sector.

Des de fa tres edicions, la Fira participa en la coproducció d’espectacles i enguany són dues les companyies que se n’han pogut beneficiar. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. De l’altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta Dioptries un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de carrer (MAC) Festival. La proposta de Trapezi aposta per recolzar una nova creació com a coproductors alhora que oferir una xarxa de col·laboradors que donin suport al projecte i garantir-ne així la visibilitat al nostre territori.

El cabaret

En aquesta edició, el Cabaret, espectacle consolidat dins la programació de Trapezi en un gran format i espai escènic espectacular, presenta dues novetats. D’una banda, el fet que s’hagi dissenyat en col·laboració entre la direcció artística de Trapezi i la del Mercè Arts de Carrer (MAC) Festival. De l’altra, el fet que per primera vegada s’ha encarregat la direcció artística, altres anys assumida internament pel Trapezi, a Martí Torras i Fàtima Campos, director i coreògrafa de llarga trajectòria. Un encàrrec que s’ha fet amb voluntat d’oferir a directors i artistes del nostre territori la possibilitat de dirigir un gran format que, ubicat un any més a la plaça del Mercadal de Reus, enguany tindrà lloc en una pista rodona cèntrica amb el espectadors al voltant.

Compost per peces de companyies diverses, comptarà amb l’estrena absoluta d’un número de trapezi doble de La Fem Fatal i les estrenes a Catalunya de les peces d’aro i lira de la brasileraIara Gueller i de quadre fix del duet francès Dues Filles. L’espectacle també inclou els números del malabarista Jimmy Gonzalez, dels francesos La Contrebande, les acrobàcies de Leti i Fer, la Roda Cyr d’Aimé Moralez i la banda musical dels Circonautas. El Cabaret, que es podrà veure de dijous a dissabte a la nit, tindrà la pallassa i acròbata Alba Sarraute i els marionetistes de Discípulos de Morales de mestres de cerimònia.

El millor talent de casa nostra

La Fira Trapezi vol ser també un espai de projecció de la creació circense de Catalunya. A part de les coproduccions ja esmentades també es presentarà en primícia Quan els crancs portin talons del duet Escarlata Circus.

A més passaran per l’edició d’enguany de la fira altres companyies catalanes com La Inoxidable Marxing Band, les instal·lacions d’Itinerània, el duet d’acròbates Leti & Fer, els clowns Mortelo & Manzani, Alvarito i de l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona portaran Nu, la creació del darrer Circ d’Hivern dirigit per Quim Girón.

De la resta de l’Estat espanyol, hi haurà les companyies Lanördika, amb el seu multipremiat Rojo Estándarque combina circ i dansa, els acròbates i trapezistes balears d’Atirofijo Circ, il’espectacle de malabars amb artefactes impossibles de Fedito.

Per últim, Trapezi també reserva un espai als centres de formació amb El Covador, un punt de trobada que acull l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i l’Escola Carampa de Madrid, les quals faran presentacions durant la fira de projectes que estan desenvolupant.

Trapezi, un aparador del circ internacional

La Fira Trapezi segueix enfortint els vincles amb la creació internacional i enguany compta amb un total de dotze companyies estrangeres que presentaran els seus espectacles.

Des de Bèlgica, la històrica companyia Circus Ronaldo, provinent d’una saga d’artistes de circ ambulant que es remunta al segle XIX, presentarà l’espectacle Fidelis Fortibus, guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona el 2017. Quatre propostes franceses visitaran també el Trapezi: el trio d’acròbates de Cirque Exalté presentarà el seu espectacle Furieuse Tendresse; Kaaos Kamos amb el número de banquinei mà a mà Babel Glöm; també es comptarà amb la presència de l’artista Christian Padilla i Collectif Entre Nous mostraran la seva sorprenent tècnica amb perxa xinesa.

Enguany destaca la presència brasilera amb els acròbates de La Malai el seu espectacle Íntimoen la seva estrena en l’estat espanyol, i Circo no Ato, que presentaran per primer cop a Catalunya A salto alto,a la plaça de la Llibertat. Per la seva banda, la companyia italiana Kolectivo Lapso Cirk presentarà Ovvio, una creació que combina diverses tècniques acrobàtiques i que es veurà en primícia en tot l’estat. D’Anglaterra arriba Strong Lady, per primer cop a Catalunya, amb un número en què l’artista demostra la seva força desmesurada aixecant pesos de tota mena, incloses persones del públic.

L’Àrea Professional

L’Àrea professional de Trapezi és un espai de mostra, trobada i treball en comú dels professionals del sector, que té la voluntat de generar un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.

Any rere any, l’organització treballa per augmentar el nombre de professionals, d’aquí i d’arreu, assistents a la fira i ampliar l’oferta d’activitats adreçades a artistes, tècnics, gestors i programadors que propiciï la formació i especialització, però sobretot les interaccions entre els diferents agents que intervenen en el sector.

En aquest sentit, la internacionalització de Trapezi té un paper cabdal en la dinamització i professionalització del sector, ja que permet donar projecció internacional a la fira i a l’àmbit del circ de Catalunya, permet incloure companyies internacionals en la seva programació perquè interactuïn amb les locals, i participar en els festivals d’arreu.

En aquesta 23a edició, la Fira acollirà el tancament del projecte “De mar a mar, Pirineus de circ”, que col·labora amb l’Àrea Professional en l’organització de diverses activitats com ara la taula rodona “La cooperació internacional en el circ” i diversos tallers. A més, com a membre de COFAE, Trapezi acollirà també l’activitat ‘Debate Futuro’, que uneix diversos professionals per reflexionar sobre el futur de Trapezi, en el marc de la resta de fires de l’estat espanyol. I per últim, l’Espai Professional d’aquest any comptarà amb la presència de la federació d’associacions de circ CircoRed.Cinema

Grans estrenes mundials i europees desembarcaran a Sitges 2017

24/09/2017
Arts

Els Ai Ai Ai presenten el seu nou treball discogràfic d?estudi després de 10 anys

27/11/2008
Música

El BarnaSants crida a l’inconformisme amb més de 100 concerts

26/12/2013
Lletres

‘En la pell d’un mort’, la nova novel·la de Xevi Sala

14/08/2013

Dalí: “el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, l’exposició de la reobertura

El Teatre-Museu Dalí mostra juntes per primera vegada dotze obres de l’època surrealista

Redacció.- El Teatre-Museu Dalí reobrirà aquest dissabte les seves portes després de 4 mesos de tancament a causa de la pandèmia. Ho farà amb una nova exposició temporal, Dalí: el surrealisme soc jo!” Paisatges fora del temps, que reuneix dotze obres de l’època surrealista juntes per primera vegada. Han presentat l’exposició, Montse Aguer, directora dels […]