Edició 4.370 (des del 27/09/2007)
Edició 4.370 (des del 27/09/2007)
Titulars | dijous, 18 octubre 2018

Figueres estrena dissabte el concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’

En el marc de les jornades 'Science Needs You!'

Redacció-. El proper dissabte 20 d’octubre a les 21 hores, i en el marc de la tercera edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You!, organitzades per l’ACDIC, s’estrenarà a “La Cate” de Figueres (Ronda del Rector Arolas, 4) el concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’. Aquest recital, que més endavant té previst presentar-se a l’Auditori de Barcelona, destaca per tenir en el seu programa la ‘re-estrena’ de l’obra perduda d’Anselm Clavé “La Revolució” que des de la seva presentació al Liceu el 1869 no s’havia tornat a interpretar. Es tracta d’una cantata per a cor i orquestra que Clavé al seu dia va dedicar al polític republicà Abdó Terrades (Clavé també era amic personal de Monturiol) i compartia amb ell idees polítiques: eren els pioners del republicanisme a Espanya. L’obra descrivia la decadència de la monarquia  envers el triomf de les forces progressistes. Musicalment, la partitura inclou la Marcha reial i la cançó La campana, un himne revolucionari dels fets del 1841. La resta del repertori de la vetllada el conformen obres que Pep Ventura va interpretar per recaptar fons per finançar el projecte del submarí “Ictineu” de Narcís Monturiol, entre les que destaquem la transcripció que va fer de “La Marsellesa”, i també havaneres del músic vallensenc Vicenç Olivé i Mulor, entre d’altres.
Els intèrprets de la vetllada  seran la Coral La lira de Sant Cugat i el Quartet Revolucióencapçalat per Santi Escura, pianista i compositor, el qual ha fet, a més, els arranjaments musicals; Adriana Montorfano, flauta; Edgar Casellas, violoncel; i Jordi Casas, clarinet.
El concert té intenció de vincular ciència amb cultura i il·lustrar la realitat social de l’època en el context de la 2ª revolució industrial, intentant establir vincles entre l’època de Monturiol, Clavé i Terrades; i l’època actual, amb les seves particularitats socio-econòmiques i tecnològiques. Tanmateix, en el terreny estrictament musical, es vol reforçar la col·laboració entre els intèrprets del Vallès i de l’Empordà i trobar punts de contacte entre ambdós territoris.
Aquest recital es duu a terme gràcies a la col·laboració de Federació de Cors de Clavé, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).
.músicaclàsicaconcertfigueres

Música

La última setmana dels Radicals Lliure

22/05/2010
Exposicions

El Castell Gala Dalí obre un cicle de visites guiades nocturnes

09/08/2018
Escenaris

Temporada Alta presentarà 97 espectactes i posarà l’accent en la reivindicació de la llibertat d’expressió, en les Coproduccions internacionals i produccions pròpies

04/09/2018
Música

Arrenca la cinquena edició del Electrobeach Music Festival, el festival de música electrònica més important de França, amb una bona representació catalana

20/07/2013