Edició 4.860 (des del 27/09/2007)
Edició 4.860 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 10 febrer 2020

Un festival de moviment responsable: el Sismògraf Olot presenta una nova edició que repensa present i futur

El festival de dansa Sismògraf, que tindrà lloc a Olot del 23 al 26 d’abril, arriba a la seva dotzena edició posant el focus en la responsabilitat social i el desenvolupament sostenible tant pel que fa a la gestió del propi festival com per les propostes artístiques que s’hi programen

Redacció.- El Sismògraf, el festival que converteix durant quatre dies la ciutat d’Olot en l’epicentre de la dansa de Catalunya, arriba a la seva dotzena edició del 23 al 26 d’abril de 2020. Una quarantena d’espectacles formaran la graella d’un festival que començarà el dia de Sant Jordi amb tres peces -Balla’m un llibre- que uniran la dansa amb la literatura de Brossa, El Quixot i Lolita.

En aquesta edició el festival aposta per la responsabilitat social i centra la seva gestió i programació en temes que preocupen la societat actual: la nova democràcia ecològica i el compromís social, econòmic i estètic. En aquesta línia, i en el seu sisè any com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa, per exemple, una jornada dedicada als professionals del sector que buscarà repensar les arts escèniques des d’una perspectiva responsable i sostenible.

L’entorn paisatgístic privilegiat d’Olot i la seva singularitat inspiradora seran un any més l’escenari de moltes de les propostes que es faran a l’aire lliure i seran totalment gratuïtes. Un binomi, el de dansa i paisatge, que converteix el Sismògraf com a pla ideal de cap de setmana per a tota mena de públics. El festival Sismògraf està organitzat per la Generalitat de Catalunya i per l’Ajuntament d’Olot i rep el suport de la Diputació de Girona.

Cap a un festival més sostenible i compromès

El Sismògraf treballa actualment per assolir la màxima responsabilitat ecològica, social, econòmica i estètica. Tant des de la seva gestió com a festival, com des de la vessant artística programant propostes que treuen a la llum temes que es troben en l’agenda pública. Artistes que, com a reflex de la societat i compromesos amb el moment actual, exploren com gestionar algunes qüestions que preocupen i angoixen els ciutadans. Com podem viure i compartir el planeta els diferents éssers vius?

En aquesta línia, del 23 al 26 d’abril es podran veure espectacles com el de la companyia sueca Recoil que amb Mass-bloom explorations presentarà una instal·lació performativa on els protagonistes seran uns cucs que devoren plàstic. O Ívida Cynara que treballarà amb material 100% vegetal en el seu espectacle Ívides.

Per la seva banda, la companyia anglesa Stopgap presentarà Frock, una peça de dansa inclusiva intepretada per persones amb diversitat funcional. I la companyia belga Reckless Sleepers presentarà A string section: 5 dones, cadires, serres i molta visceralitat.

I, sense oblidar la connexió amb l’entorn natural, es torna a repetir l’Itinerari amb bici que tant èxit va tenir l’edició passada amb les propostes enguany de Lali Ayguadé (Underneath), Proyecto Larrua (Idi Begi), Arnau Pérez (Young blood) i Ivona (Manbusha). I l’Itinerari al Parc Nou el diumenge, últim dia de festival, amb les propostes de carrer d’Antes Collado (¿A quién le importan las heridas cuando se está bailando? 1,2,3), Osa+Mujika (Expectations will not kill you), Daniel Doña Compañía de Danza (Campo cerrado), Cia Sebastián García Ferro (Upper) i Promenade d’artiste (Street Pantone).

I en el camí per ser més sostenible, el festival Sismògraf ha programat una petita acció simbòlica: convertirà la petjada de carboni de tots els artistes i professionals desplaçats a Olot en llavors que es plantaran.

Altres activitats i projectes educatius
Un any més, el Sismògraf acollirà activitats lúdiques i educatives per a tots els públics que van més enllà de la programació del festival. Les Rèpliques, espectacles que tenen lloc fora dels dies del festival. A Olot es podrá veure avui al vespre A nation is born in me, de Soren Evinson. A la tardor, La Veronal i Macarena Recuerda també mostraran els seus espectacles. El festival Sismògraf compta un any més amb iniciatives com el Millor Públic, el Mapadeball -antic Tots Dansen, que reuneix estudiants de secundaria dels instituts olotins-, o la trobada dels joves crítics de Novaveu.

dansaolotsismògraf

El run-run dels exploradors amb Cabosanroque

08/04/2018
CinemaMúsica

Kevin MacDonald dirigeix el documental definitiu ‘Marley’

29/06/2012 01:47
Música

La gira de presentació el portarà a les principals ciutats del país

02/05/2017 5:51:24
Música

Nit de Gospel al Palau de la Música Catalana

18/06/2012

Segona jornada de l’itinerari Arts per educar en la incertesa, «Aprendre que ens necessitem els uns als altres»

amb la participació del filòsof Santiago Alba Rico, l’actriu Rosa Gamiz i les mestres Natàlia Nadal i Anna Figueras

Redacció.- L’emergència sanitària arrel de la Covid-19 ha obligat els centres educatius a reinventar-se per garantir el compliment de mesures com la distància de seguretat, la separació per grups bombolla o l’ús de la mascareta. Aquestes mesures han tingut efectes directes sobre el benestar emocional i físic de la comunitat educativa, així com en l’aprenentatge […]