Edició 4.624 (des del 27/09/2007)
Edició 4.624 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimecres, 19 agost 2015

Es presenta el llibre ‘Perpinya alliberada. Reportatges del fotoperiodista Auguste Chauvin’

De l'historiador Eric Forcada i editat per Mare Nostrum.

L’historiador Eric Forcada estava preparant un llibre sobre l’alliberament de Perpinyà quan va anar a veure Anni Lordat, la neboda del fotoperiodista August Chauvin, qui tenia un estudi de fotografia al número 13 del bulevard Clemenceau de Perpinyà, des d’on molts corresponsals de guerra van enviar als seus diaris les fotografies de l’exili espanyol i de la Segona Guerra Mundial. “Lordat em va explicar que encara guardava fotos inèdites del seu oncle” explica Forcada “la vaig convèncer per donar-hi un cop d’ull i vaig trobar 158 clixés de l’alliberament de Perpinyà durant la Segona Guerra Mundial en capses de medicines”. “L’agost de 1944, el 20% dels habitants de Perpinyà eren refugiats espanyols”.

El centenar llarg d’imatges mostren diversos moments de l’alliberament de Perpinyà el 19 d’agost de 1944. Hi ha imatges dels combats, de les barricades i d’enterraments de víctimes dels combats, així com també de la visita del general Lattre de Tassigny i altres personalitats polítiques com Jaques Bounin (comissari regional de la República francesa) o la destrucció del Port-Vendres. A les imatges s’hi veu la participació activa de molts guerrillers i maquis espanyols en l’alliberament de Perpinyà perquè, diu Forcada, “molts tenien l’esperança que, després de la victòria aliada, Franco cauria”.

Algunes fotografies de Chauvin s’han publicat en aquest web i la resta apareixen al llibre que es presenta avui i que porta per títol ‘Perpinya alliberada. Reportatges del fotoperiodista Auguste Chauvin’. La publicació és a càrrec de l’editorial Mare Nostrum.

CivilEric ForcadaexiliGuerra MundialMare Nostrumperpinyàrepublicà

Lletres

Carles Sala és el finalista del Premi Barcanova de literatura infantil

20/04/2008 4:32''
Música

La 42ena edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués, més eclectic que mai

21/07/2013

La Mirona presenta campanya, nou equip, nous projectes i nova programació

02/09/2015
Música

El Cor Vivaldi estrena l’obra Constel·lacions de Mariona Vila en el concert de Primavera

19/04/2015