Edició 4.575 (des del 27/09/2007)
Edició 4.575 (des del 27/09/2007)
Titulars | dijous, 26 maig 2016

Els Pallars presenten el seu patrimoni en femení amb la ruta “Joc de Dames”

La ruta vol divulgar la història comuna de cinc monuments romànics emblemàtics del Pallars a partir del fil conductor de les dones que han format part de la seva història

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’empresa Peperepep Cultural presenten el proper divendres 27 de maig a Tremp a les 19.00 h i el dissabte 28 a les 19.00 h a Escaló, la ruta turística patrimonial “Joc de Dames”. Es tracta d’un recorregut per cinc monuments emblemàtics del romànic del Pallars a través dels quals es narra el fil històric que els uneix i els personatges femenins que, també n’han estat protagonistes. El públic pot fer una visita guiada al castell i la canònica de Mur, al monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, al monestir de Sant Pere del Burgal i a l’església de Santa Maria d’Àneu, quatre espais que tenen un discurs en comú i a través dels quals es pot anar descobrint figures clau en la història dels segles XI i XII del Pallars.

Joc de Dames és una ruta patrimonial amb visió integral que ens parla d’Arsenda d’Àger, Valença de Tost, Llúcia de la Marca, Eslonça Martínez i altres. Elles, junt amb els seus coetanis, van forjar la història del comptat als segles XI i XII, així com altres dones i homes ho van seguir fent posteriorment.

Sovint s’ha estudiat la vida d’aquestes dones i d’algunes se’n sap força coses. Així i tot queden sistemàticament invisibilitzades, malgrat el seu pes en la societat del moment. Avui sovint s’ignora –i fins i tot és difícil d’imaginar- que hi havia comtesses propietàries de castells i de terres, que feien política, tenien coneixements militars (havien de poder resistir setges i comandar soldats), aprisionaven terres, ordenaven construir ponts o hospitals, podien tenir aixovar guerrer, sabien llegir i escriure i un llarg etcètera. I sí: també teixien i brodaven.

catalunyaculturaJoc de Damesruta

Cinema

Torna “Fast & Furious 8”, amb Charlize Theron com a malvada

14/04/2017 03:06
Música

El guanyador del Premi Barnasants 2010 guanya el Premi del Festival de San Remo d?aquest any

26/02/2011
Música

XEIC! en directe a Barcelona

25/03/2013
Cinema

“Calle Cloverfield 10”, la polèmica cinta amb Mary Elizabeth Winstead i John Goodman

19/03/2016