Edició 4.574 (des del 27/09/2007)
Edició 4.574 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimecres, 5 febrer 2020

Elif Shafak, Narcís Comadira, Quim Español, Maylis de Kerangal i Màrius Serra són els nous confirmats del MOT 2020

El MOT 2020 s’acostarà als adolescents amb una matinal literària en què participaran tres-cents joves d’entre catorze i disset anys

Redacció-. L’escriptora més llegida de Turquia, Elif Shafak, la francesa Maylis de Kerangal i els catalans Narcís Comadira, Màrius Serra i Quim Español són els nous confirmats del MOT 2020. Tots ells se sumen a la llista de participants al festival, que ja compta amb la nord-americana Tracy Chevalier, coneguda per La noia de la perla; l’escriptor i periodista argentí Rodrigo Fresán; l’artista gironina Alicia Kopf, Premi Documenta 2017 i Llibreter 2016 amb Germà de gel; el pintor i escriptor valencià Manuel Baixauli; l’autor d’Una màquina d’espavilar ocells de nit i de Mística conilla, Jordi Lara; l’artista i escriptor Perejaume; l’autora australiana més venuda i premiada i coneguda per obres com El museu de l’amor modern, Heather Rose, i Irene Solà, Premi Documenta 2017 amb Els dics i Premi Anagrama amb Canto jo i la muntanya balla.

L’experiència de l’art i com conflueix tot en la vida de les persones ens acosta a la nova novel·la de Maylis de Kerangal, Un mundo al alcance de la mano. La prestigiosa escriptora i editora francesa també és coneguda per Nacimiento de un puente —aquesta obra ha estat traduïda a vuit idiomes i guardonada amb els premis Médicis, Franz Hessel i Gregor von Rezzori— i ens aproparà al procés de creació d’una obra d’art.

L’escriptor, traductor i pintor Narcís Comadira conversarà amb l’arquitecte Quim Español. Són dos autors i també representen dos mons —el de la poesia i el de l’arquitectura— que tenen un procés creatiu amb molts punts en comú. Tant l’un com l’altre s’endinsen en una recerca dels problemes d’estructura de la forma, en les veus i en els interrogants que cal resoldre per donar sentit a la vida.

Per la seva banda, l’escriptora turca Elif Shafak, que acaba de publicar Mis últimos 10 minutos y 38 segundos en este extraño mundo, reflexiona sobre la política cultural i social de les darreres dècades a Turquia. En els seus llibres acostuma a retratar històries que parlen de transformacions i hi apareixen una pluralitat de connexions i de maneres de veure la vida. A El arquitecto del universo també posava el focus en Istanbul, en concret en l’època en què es van construir les grans mesquites i els bells palaus.

Màrius Serra, escriptor i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans que destaca per unes creacions que giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc, aportarà la seva mirada polièdrica. Per la seva obra ha estat guardonat amb premis com el Ciutat de Barcelona, el Serra d’Or, el Lletra d’Or, el Ramon Llull o el Sant Jordi.

Tots els autors confirmats participaran en les converses del MOT 2020, que porta per lema “Crear. Un collage que creix amb les paraules” i que està comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir. El festival es durà a terme a Girona del 26 al 28 de març, a la Biblioteca Carles Rahola com a escenari principal, i del 2 al 4 d’abril a la sala El Torín d’Olot.

El MOT, que enguany arriba a la setena edició, és una iniciativa dels ajuntaments de Girona i Olot, i rep el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya.

Prop de tres-cents estudiants d’ESO i batxillerat ompliran les seus del MOT durant una matinal al voltant de la literatura i la creació

Una de les voluntats d’aquest festival és fomentar la lectura entre públics cada cop més diversos i nombrosos. En aquesta línia, més de tres-cents alumnes de secundària i batxillerat de Girona i Olot han estat convidats a visitar les seus del MOT 2020 durant un matí —el 24 de març a Girona i el 26 de març a Olot— per acostar-se a la literatura en primera persona d’una manera més lúdica i vivencial.

L’activitat consistirà en una primera sessió participativa en què s’animarà els joves a reflexionar sobre com els arriba la literatura i com voldrien interactuar-hi. Tot seguit es faran una sèrie de tallers en què es podrà experimentar el procés de creació literària des de diversos àmbits. Cada un d’ells està pensat per dur-se a terme en grups de deu a quinze persones i en diferents espais de les dues ciutats.

Conscients que els joves no s’aproximen a la literatura igual que ho fa el públic adult, el MOT s’ha aliat, a través dels Serveis Educatius del Gironès i de la Garrotxa, amb un grup d’estudiants entre dotze i divuit anys que ha fet de pont amb els centres participants per engrescar els alumnes a participar en el festival.

L’any passat ja es va fer una prova pilot del MOT Jove a Olot i enguany també s’hi suma Girona. A la capital de la Garrotxa hi participaran alumnes de 3r i 4t d’ESO i en el cas del Gironès són alumnes de primer de batxillerat humanístic.

Alicia KopofElif ShafakFestival MOTmàrius serraNarcís ComadiraQuim Español

Escenaris

El Teatre Clavé és la seu de TRANSIT, el festival internacional de teatre juvenil en alemany organitzat per l’Institut Goethe

14/05/2013
Cinema

Gary Oldman ha de descobrir un infiltrat a ‘El talp’

22/12/2011 01:21
Exposicions

Històries de setge, objectes singulars i castells de pel·lícula, a la nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya: “L’esplendor dels castells medievals catalans”

07/09/2018

Setmana de noves dramaturgies a l’Antic Teatre al Grec!

10/07/2015