Edició 4.778 (des del 27/09/2007)
Edició 4.778 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 21 setembre 2020

El Silenci dels telers porta a escena les dones treballadores de les colònies tèxtils catalanes

La impulsora del projecte és l'actriu Maria Casellas, filla i néta de dones treballadores

Redacció.- Arriben a escena les colònies tèxtils catalanes amb l’obra inspirada en el llibre El silenci dels telers d’Assumpta Montellà. L’espectacle, que porta el mateix títol, és una adaptació d’Anna Maria Ricart i dirigida per Ferran Utzet. El silenci dels telers es podrà veure a El Maldà del 7 d’octubre a l’1 de novembre.

La productora i impulsora del projecte, l’actriu berguedana Maria Casellas, té la voluntat de donar veu als testimonis de moltes dones que van treballar a les fabriques i mostrar el dia a dia de la vida a la colònia. Una realitat que li toca molt de prop, ja que la seva mare i les seves dues àvies hi treballaven. “Volia parlar de les històries petites que s’amaguen darrere de la Història, darrera les màquines, històries d’un món jerarquitzat i obedient que contrastava amb la naturalesa salvatge i feréstega de la zona”, comenta l’actriu i impulsora del projecte Maria Casellas.

La peça és una ficció protagonitzada per dues veus femenines, la Carme i la Pilar, interpretades per la Maria Casellas i l’Andrea Portella, i transcorre al llarg de 100 anys de la història del país. Amb elles, l’espectacle reviu el dia a dia del món en miniatura que eren les colònies i parla de les petites històries de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques.

El Silenci dels telers és, doncs, un espectacle on el protagonisme recau en aquelles dones treballadores de les quals mai no parlem, però que sense elles no seriem on som. Durant la temporada de l’espectacle, es podrà veure l’exposició fotogràfica “Més enllà de les màquines”, que consta d’una selecció de fotografies de les colònies tèxtils, del procés de creació i de les entrevistes realitzades a diferents testimonis. Les fotografies han estat realitzades per Clàudia Portús seguint la producció de l’espectacle. A més a més, hi haurà postfuncions els dies 11 d’octubre amb Assumpta Montellà, historiadora i escriptora del llibre “El silenci dels telers”, 18 d’octubre amb Rosa Serra, historiadora i escriptora de diversos textos i llibres en relació a les colònies industrials i 25 d’octubre amb Sergi Serra, historiador i professor.

El Silenci dels telers s’havia d’estrenar a l’abril de 2020 i es va cancel·lar a causa de la pandèmia. Finalment, es va estrenar a Manresa el 26 de juliol i, a part de fer temporada a El Maldà, passarà per Gironella, Berga, Girona, Olot, Santa Maria d’Oló i L’Ametlla de Merola. .Lletres

L’obra de M. Mercè Cuartiella, és el darrer Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions

19/04/2015 03:26

20/09/2007 M:SS''
Escenaris

El Festival de Jazz de Girona

03/10/2008
Cinema

El festival “Tempo” i sota les estrelles i el Museu del Cinema ofereixen un cicle de cinema mut a l’aire lliure

21/07/2014

Exposició retrospectiva de Quim Corominas, «Corominas, 50 anys d’art»

La mostra, comissariada per Sebastià Goday, presenta més de 150 obres de l'artista

Redacció.- Quim Corominas (Sarrià de Ter, 1951), de formació autodidacta, ha combinat durant anys la creació visual i la docència artística a Girona. La Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la Fundació Fita i la Fundació Rafael Masó presenten una exposició múltiple, de 150 peces, amb obra de gran format a les sales […]