Edició 4.751 (des del 27/09/2007)
Edició 4.751 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 10 setembre 2020

El Festival Mixtur obre les portes a la nova creació sonora

· El festival ha treballat els darrers mesos per tirar endavant l'edició prevista pel mes d'abril, intentant mantenir la programació original

Redacció.- Mixtur, el festival de nova creació sonora de Barcelona, celebrarà la seva novena edició del 10 al 20 de setembre. El festival, que combina la música amb altres disciplines com ara la videocreació, les instal·lacions sonores o la performance, va haver de posposar la seva nova edició, prevista pel mes d’abril, degut a la crisi sanitària global. L’organització, però, ha treballat els darrers mesos per tirar endavant l’edició d’enguany, intentant mantenir una part de la programació original i reorganitzant algunes de les seves activitats. I és que el festival es manté més fidel que mai a la necessitat de recolzar la tasca dels i les artistes que segueixen explorant i fent créixer els camps de la música i l’art sonor.

En aquesta nova edició més reduïda, Mixtur presenta un cartell que combina referents del repertori contemporani amb les propostes més actuals i arriscades de la nova creació sonora, tant de l’àmbit nacional com internacional, seguint sempre fidel a les línies que l’han dut a consolidar-se com el festival de referència de nova creació sonora a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, així com un dels més destacats del sector a nivell europeu.

Enguany el festival tindrà lloc principalment a Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, i hi haurà algunes activitats a altres espais de la ciutat comtal, com el Taller de Músics (ESEM) i Phonos.

Una programació reduïda però arriscada i innovadora
El Festival Mixtur és conegut arreu d’Europa com una proposta amb personalitat pròpia. D’una banda, per la imbricació de les activitats pedagògiques en la seva programació i, de l’altra, per la integració de propostes d’estètiques diverses que tenen el risc i la innovació com a principals trets distintius.

Vuit concerts amb artistes i ensembles destacats com Sigma Project, duo Lallement & Marques o Brouwer Trio; mostres del talent emergent com la jove compositora Inés Badalo; i atractives iniciatives locals com Discordian Community Ensemble o la violoncel·lista Erica Wise.

Obres de referència del repertori contemporani de Helmut Lachenmann, Kaija Saariaho i Benet Casablancas i la creació més actual que arriba a través dels encàrrecs del Festival Mixtur i de les obres seleccionades a la Convocatòria Mixtur.

Atenció especial a la relació entre la música i altres disciplines artístiques com la performance de Laura Llaneli o la instal·lació sonora de Jan Mech.

La important vessant pedagògica del Festival pren forma en els Tallers Mixtur 2020, els quals comptaran amb professors de reconegut prestigi internacional com els compositors Michael Beil, Elena Mendoza i Hèctor Parra (taller de composició) i la flautista Helen Bledsoe (taller d’interpretació), entre d’altres, i més de 100 participants arribats d’arreu del món.

El Festival també proposa un espai professional amb conferències especialitzades a càrrec dels professors dels tallers pedagògics -aquest any en format digital- i taules rodones centrades en l’actualitat de la nova creació sonora amb la presència de destacats professionals.

De manera molt especial enguany el Festival va dedicat a Fidel Balaguer, una persona molt estimada per Mixtur, amant de la cultura, que va recolzar aquest projecte des dels seus inicis i que ens va deixar el passat mes de novembre. Aquest any també lamentem una altra pèrdua, la del compositor i pedagog Carles Guinovart, al qual dedicarem una Taula Rodona amb personalitats del món musical català.

Amb la seva programació arriscada i innovadora, el Festival Mixtur esdevé el lloc ideal per a descobrir la creació sonora actual fora dels circuits comercials, així com un punt de trobada imprescindible per als professionals del sector però també pels amants de la música i les ments amb inquietud artística.

Canvis en la programació
Degut a la situació actual per la crisi global de la COVID-19, el festival s’ha vist obligat a fer alguns canvis d’última hora a la programació de setembre.

S’han cancel·lat algunes de les activitats programades com els concerts de Garage Ensemble, el Duo de Frank Wörner i Malgorzata Walentynowicz, el dels participants del Taller d’Improvisació i el de Joëlle Léandre & Sonia Sanchez & Ivo Sans. També s’han cancel·lat dues instal·lacions, Still city blues del Colectivo Ergo Sound i Epad Wood d’Agustí Charles; el taller d’Improvisació i la conferència de Joëlle Léandre.

A més a més, totes les conferències, masterclasses i trobades es realitzaran aquest any en línia.Escenaris

Obertes les inscripcions del curs d’il·luminació de la Etecam

13/10/2011
Lletres

Ramon Rubinat, autor de Ziga fins a Corea del Sud

30/01/2008 5:38''
Escenaris

Celebració de la 20ª Mostra de Teatre de Barcelona

29/09/2015
Cinema

La nova comèdia dels creadors de Road Trip

27/12/2007 3:08''

10 artistes contemporanis catalans creen 10 projectes originals i inèdits a partir d’obres d’art i documents emmagatzemats

De 10 museus i arxius de Catalunya que han cridat la seva atenció 

Redacció.- La setmana del 24 d’octubre a l’1 de novembre es presenta “Obres els dipòsits”, un projecte sorgit del fet de convidar a 10 artistes catalans a crear 10 propostes artístiques originals i inèdites a partir de la reinterpretació lliure i personal de les obres i/o documents emmagatzemats als dipòsits de 10 museus i arxius de […]