Edició 4.813 (des del 27/09/2007)
Edició 4.813 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 31 octubre 2020

El 40è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero el guanya Helena Carreras

Dinou vint, serà publicada a principis de l’any vinent a l’Editorial Empúries

Redacció.- En el cas de Dinou vint, d’Helena Carreras Grabalosa (Girona, 1958), l’obra guanyadora de la 40è Premi Casero, el jurat destaca la combinació del llenguatge juvenil amb uns determinats referents culturals que està relatada des d’una perspectiva de versemblança que sorprèn i enganxa, a partir de les vivències d’una adolescent durant el curs 2019-2020. Tant la veu narrativa com les vivències de la Cuba, en un retrat que també és el d’una generació en un moment històric certament crític, ens aporten observacions penetrants, amb sentit de l’humor i sense petulància, amb un lirisme sec. L’autora fa aquí un treball preciós de distanciament i argúcia, amb intensitat, sense perdre credibilitat ni frescor. En la novel·la, s’hi barregen les vivències del procés independentista, d’un institut de secundària, l’amor juvenil, i, també, la pandèmia i el confinament. Subjugant en molts passatges, amb un llenguatge fresc, desimbolt i natural sense ser mai barroer ni impostat, té la gran virtut de reflectir l’actualitat trepidant sense caure en el pamflet, sinó completament al servei de l’estructura narrativa. Una mena de surar per damunt de la Història amb històries, sense magnificar, sense accentuar, deixant que la vida es vagi escolant.

Pel que fa a El senyor Clauss, de Marta Pasqual, el jurat recomana la seva publicació, atesa la qualitat literària de l’obra. Una dona explica tant el procés de descobriment d’unes històries reals com aquests mateixos relats, incorporats a una narració en la qual l’escriptora esdevé també protagonista en la percaça dels detalls. Importa la trama, les el·lipsis, les trampes narratives, les anades i vingudes fins que no s’assenta el nucli de la història, les peces del puzle. Parteix de dos fets històrics: la facècia que fan servir els aliats per enganyar Hitler en el desembarcament de Sicília i l’arribada d’espies nazis que fan estada a Caldes de Malavella després de la 2a Guerra Mundial. És un joc entre la memòria històrica, l’assaig novel·lat, l’erudició literària i la vida de la dona que escriu tot això.

El Premi Just Manuel Casero està dotat amb 2.500 €, una escultura de Pierre d.la, i la publicació de l’obra a l’Editorial Empúries.

Helena Carreras Grabalosa (Girona, 1958) és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB (1980) i el 1989 obté el títol de Suficiència Investigadora en Lingüística General. Ha treballat com a correctora de llengua i estil i, fins al 2018, ha estat professora i catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes de Batxillerat i de Secundària a diferents centres de les comarques gironines. Ha impartit una matèria optativa de creació pròpia, que va presentar en dues comunicacions al 1r Simposi d’Innovació Educativa, organitzat per l’ICE de la UB (La llengua de l’entorn immediat i Comunicació-Performances) i en una ponència als XIV Tallers de Llengua i Literatura l’any 2010. També ha participat en projectes experimentals de geolingüística, ha elaborat un Pla d’Escriptura i ha estat formadora de professors en aquesta matèria. Ha obtingut diversos premis per relats breus entre els quals es poden destacar Fòrum, distingit al 2n Concurs de Relats Mater de Vic i Shibuya, al XIX Concurs de Narrativa Dones Àrtemis 2013 de Cornellà de Llobregat. Una primera versió de la novel·la Pues de garota va resultar finalista del premi El lector de l’Odissea l’any 2011 i la versió definitiva va obtenir el VIII Premi Gregal de Novel·la ‘Opera Prima’ de l’any 2019.

L’obra guanyadora del 40è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero, Dinou vint, d’Helena Carreras Grabalosa, serà publicada a primers de l’any vinent a l’Editorial Empúries.Cinema

‘The Lords of Salem’, la nova proposta de Rob Zombie

17/05/2013
Escenaris

Aquest dissabte es va cloure la 14a edició de la Fira de Música al Carrer de Vila-seca

05/05/2013
Videoclips

Raydibaum

12/03/2009 02:40''
Cinema

Arriba la cinta argentina “Casi leyendas”, amb Santiago Segura

05/05/2017

La Badabadoc presenta la 2a edició de CatBaSur, el Festival internacional de teatre unipersonal

Les cies Projecte Galilei, Factoría los Sánchez, La nave va o Cándida ens proposen quatre dramatúrgies de proximitat

Redacció.- La sala teatral La Badabadoc presenta la segona edició de CatBaSur, el Festival de Teatre Unipersonal, que tindrà lloc de l’1 al 21 de desembre de 2020.   CatBaSur, o la connexió del teatre unipersonal entre Cataluya-Buenos Aires Aquest festival és una iniciativa teatral que proposa l’encontre dramatúrgic d’obres teatrals unipersonals entre Catalunya i […]