Edició 4.862 (des del 27/09/2007)
Edició 4.862 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 11 desembre 2014

Dos escrits de Manuel Brunet dedicats a l’Empordà formen el nou volum de la col·lecció «Josep Pla»

La presentació tindrà lloc el proper divendres 12 de desembre, a les 19 h, a la capella del convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries

El proper divendres 12 de desembre, a les 19 h, a la capella del convent de Santa Clara de Castelló d’Empúries tindrà lloc la presentació del trenta-quatrè volum de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona, dedicat als dos textos de creació literària escrits per Manuel Brunet (1889-1956): El meravellós desembarcament dels grecs a Empúries i L’Empordà i els empordanesos.

El primer és una narració paròdica sobre l’arribada dels grecs a l’Empordà publicada per primer cop a Edicions Diana el 1925, i el segon, un assaig dedicat a la terra empordanesa publicat el 1943 per l’editorial Destino en castellà i el 1956 en català. Enamorat d’aquest territori, Brunet hi va establir vincles sentimentals i hi va fer arrels. Malgrat ser natural de Vic es va sentir, ja des de ben jove, plenament empordanès.

Aquesta edició recupera l’estructura del volum publicat per l’editorial Selecta el 1956, la primera i única fins avui, en català en la qual els dos textos van aparèixer aplegats en un mateix llibre.

L’acte comptarà amb la presència de Antoni Solà, diputat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona; Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d’Empúries; Lluís Muntada, director de la col·lecció, i Francesc Montero, curador de l’obra.

El llibre:

El meravellós desembarcament dels grecs a Empúries és una narració construïda amb una plasticitat i riquesa lèxica extraordinàries; es tracta d’un text singular pel seu particular humorisme i pel seu paper en el procés de construcció del mite de l’Empordà com a bressol de la Catalunya d’arrel clàssica, que va viure el seu punt àlgid durant el període noucentista.

A L’Empordà i els empordanesos l’autor, al llarg de vuit capítols numerats però sense títol, va resseguir les meravelles d’aquesta zona: la tramuntana, la terra i les hortes, la seva gent –modesta, pintoresca i contemplativa– i les seves joies arquitectòniques i artístiques, entre les quals l’autor destaca, per preferències estrictament personals, el castell i la basílica de Castelló d’Empúries i el conjunt monumental de Santa Maria de Vilabertran, amb la seva creu d’orfebreria gòtica al capdavant. 

> Informació complementària

Diputacióempordàgironajosep pla

Música

Francesc Viladiu, director artístic d'(a)phònica ens explica les novetats del festival

27/06/2019 4:34"
Música

El Barnasants escalfa motors amb dos concerts previs a la inauguració del festival

14/01/2017
EscenarisMúsica

La Fira Mediterrània crea el Club Mecenes gràcies al suport del teixit econòmic del territori

11/09/2015
ArtsTendències

Ricard Planas presenta l’Espai Eat Art

27/06/2012 04:28

La Sala Versus Glòries estrena “ANGLE MORT” una comèdia de Roc Esquius i Sergi Belbel

L’obra juga amb la paraula i el gest, la tensió entre allò dit i no dit i amb dos espais que conflueixen simultàniament

Redacció.- La Sala Versus Glòries aposta per una comèdia per començar el 2021.  Angle mort, la nova producció d’Apunta Teatre, s’estrenarà el proper dimecres 20 de gener i estarà en cartellera fins el 21 de febrer. L’obra està escrita per Roc Esquius i Sergi Belbel, dirigida per Lluís Elías (antic membre de Els Joglars) i […]