Edició 4.805 (des del 27/09/2007)
Edició 4.805 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 21 juliol 2014

“Destino” publicarà aquesta tardor textos inèdits de Josep Pla

La vida lenta arribarà a les llibreries el pròxim mes de novembre. Tres diaris desconeguts fins ara del gran escriptor empordanès

L’obra de Josep Pla s’acosta molt sovint al diari. No cal recordar els casos d’El quadern gris, les Notes per a Sílvia o les Notes del capvesprol, tots ells volums celebradíssims de l’obra completa. Aquests llibres són, en bona mesura, reelaboracions de les anotacions d’ús personal que Pla escrivia en llibretes, com ara les «Notes per a un dietari» del 1965, 1966, 1967 i 1968, preparades per Josep Pla i donades a conèixer per Josep Vergés, que ja van ser publicades fa anys.

Molt recentment, la recerca en els arxius de Josep Pla ha permès localitzar les altres llibretes conservades on hi ha anotacions d’aquesta mena: són les corresponents als anys 1956, 1957 i 1964. La informació continguda en aquests dietaris inèdits permet accedir al coneixement de la realitat quotidiana del gran escriptor empordanès en uns anys molt importants per a la seva creació literària, i al mateix temps comprovar que l’escriptura era per a ell, dia rere dia, una mena de taula de salvació a la qual no deixava mai de recórrer.

Amb el títol de La vida lenta, aquest volum aglutinarà els textos d’aquests tres diaris personals de Josep Pla, amb el subtítol «Notes per a tres dietaris (1956, 1957, 1964)». La vida lenta inclou un pròleg del professor Xavier Pla, director de la Càtedra Pla de la Universitat de Girona, que també ha tingut cura de l’edició del volum.

Aquests escrits inèdits són un autoretrat personal de l’autor, punyent i revelador, escrit amb un estil telegramàtic i despullat però agudíssim; sovint, pròxim a l’aforisme. A més de fornir el retrat colpidor d’una època especialment grisa, la publicació d’aquests tres diaris inèdits, els únics que s’han trobat a l’arxiu Josep Pla, constitueix un testimoni decisiu sobre la seva vida, sempre a cavall entre el Mas Pla i els viatges: una aportació autobiogràfica de primer ordre. Un volum imprescindible per a tots els amants del gran escriptor empordanès.

La vida lenta arribarà a les llibreries al mes de novembre, a la col·lecció L’Àncora de Destino. Paral ·lelament se’n publicarà la traducció castellana, també a Destino.

> Informació complementària

Destinoempordàjosep plaLa vida lentaliteratura catalana

Escenaris

FiraTàrrega 2017, una fira de carrer molt participativa

03/09/2017
Tendències

V.I.T.R.I.O.L.: Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidade

10/01/2010
Cinema

Parlem amb el director i l’actriu protagonista de ¿Dónde se nacionaliza la marea?

09/09/2010 08:31
Escenaris

EL LLIBERTÍ d’Eric Emmanuel Schmitt torna a Barcelona dirigit per Joan Lluís Bozzo

20/02/2018

Cesc Gay torna als escenaris amb 53 diumenges, protagonitzada per Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villanueva

L'obra es preestrenarà al festival Temporada Alta el dissabte 28 de novembre i farà temporada al Teatre Romea

Redacció.- 53 diumenges, la segona incursió teatral de Cesc Gay, farà temporada al Teatre Romea a partir del 2 de desembre. Després de la bona acollida d’Els veïns de dalt, el director català torna als escenaris amb una comèdia protagonitzada per Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villanueva que parla sobre com de […]