Edició 4.741 (des del 27/09/2007)
Edició 4.741 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 31 març 2018

Debat sobre televisió i cultura en EL BORN CCM

Rememorant a Montserrat Roig i el seu programa 'Personatges'

Redacció.- Montserrat Roig va ser escriptora i periodista, una de les autores més destacades de la seva generació. La lluita obstinada per la recuperació de la memòria i de la dignitat individual i col·lectiva, i el compromís polític amb l’antifeixisme, el catalanisme i el feminisme van caracteritzar la seva obra. Fa quaranta anys de la publicació de dos dels seus llibres cabdals: Els catalans als camps nazis (1977), referent ineludible de la recuperació de la memòria i de la història dels catalans deportats als camps nazis, i El temps de les cireres (1977), una de les seves novel·les més celebrades. Alhora, va dirigir i presentar les entrevistes del programa Personatges (1977-78) a la televisió. Amb la col·laboració de l’artista Francesc Abad i de la fotògrafa Pilar Aymerich, es fan activitats programades, que proposen revisar i repensar, mitjançant documents originals, imatges i llibres, les obres de Montserrat Roig d’aquella època, que tingueren un impacte cultural i social molt important.

Personatgesel programa que Montserrat Roig va dirigir i presentar en català a TVE Catalunya, des de l’octubre del 1977, va ser molt popular. Eren entrevistes fresques i atractives. El programa, que va estar en antena fins l’estiu del 1978, es va suspendre per motius polítics no explícits. Avui dia considerades de referència, les entrevistes memorables de Personatges són un testimoni emblemàtic de la cultura catalana dels anys setanta.

Per aquest motiu, per commemorar la trajectòria i els actes de Montserrat Roig, s’organitzarà un debat en El Born CCM: ‘Debat sobre televisió i cultura: Televisió, cultura, literatura i memòria. Sobre el programa Personatges de Montserrat Roig’. El debat serà el dia 5 d’abril de 2018, de 19h a 21h, amb Joan Anton Benach, Emili Manzano, Joan Carles Peris i Aina Torres. El debat serà presentat i moderat per Ariadna Oltra i l’entrada serà totalment gratuita.

barcelonaCatalanismeculturadebatEl Born CCMfeminismeMontserrat RoigReferentstelevisió

Tendències

La Nau Ivanow celebra 10 anys d?activitat cultural

10/06/2008
Exposicions

Roda de premsa de presentació de la mostra de Comadira al Museu d”Art i a la Fundació Fita

27/10/2010 25:34
Videoclips

Curiós

12/05/2011 02:57
Lletres

Després de l’èxit d’El pont dels jueus, de Martí Gironell, arriba la seva continuació, Paraula de jueu.

27/08/2020

Es convoca la primera edició dels Premis El Temps de les Arts

La primera edició reconeixerà els millors treballs en arts visuals, arts escèniques, música, arquitectura i patrimoni

Redacció.- En un context de pandèmia global, el portal digital El Temps de les Arts contribueix a aportar un gra de sorra per enfortir la cultura arreu del territori, tot convocant els I Premis El Temps de les Arts. Divendres 18 de setembre s’obre el termini de presentació de candidatures a la primera edició dels […]