Edició 4.698 (des del 27/09/2007)
Edició 4.698 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 3 març 2014

Catalunya a l’exili

L'aportació de Domènec Guansé en el periodisme, la literatura i la cultura d'un altre moment molt transcendent per al país (1939-1968)

“Serà exagerat de dir que tota la Catalunya intel·lectual es troba avui a l’exili? / I què serà de tots aquests escriptors?… Retornaran a poc a poc a Catalunya? Abandonaran els somnis i les plomes? Prosseguiran les seves tasques? Crearan una literatura de l’emigració, plena d’enyorament o d’esperança?… Una esperança certament acompanya molts en aquest exili: l’esperança de no deixar extingir l’esperit de Catalunya i de preparar-ne les futures albades”.

A Catalunya a l’exili intuïm quina va ser l’aportació del tarragoní Domènec Guansé en el periodisme, la literatura i la cultura d’un moment molt transcendent per Catalunya i quin pot ser el seu pòsit en l’actualitat del país. La seva participació en les revistes de l’exili entre el 1939 i el 1968 traspuava compromís ideològic, estudi dels fets històrics i dels personatges destacats i voluntat de teixir relacions entre la Catalunya de l’exili i l’altra.

Des d’uns plantejaments catalanistes i republicans, Guansé hi postul·la el dret de Catalunya a decidir democràticament el seu futur polític en el context del nou ordre internacional obert el 1945 amb la fi de la Segona Guerra Mundial. Com a crític literari, esdevé testimoni de la represa de la immediata postguerra i, fidel a la memòria, defensa la necessitat de preservar la continuïtat cultural en una nova Renaixença. La seva ferma voluntat política i el treball indefallent per involucrar tots els catalans en la lluita patriòtica fan de Guansé una de les veus més autoritzades de l’exili català.

El llibre conté articles de temàtica historicopolítica, sota l’epígraf “L’esperit de Catalunya”, i, de contingut literari, sota el títol de “Lletres exiliades”.

> Informació complementària

catalunyacatalunya a l'exiliDomènec Guanséliteratuira històrica

Cinema

El mític documental La vida quotidiana d’un poble sirià obre la XII Mostra de Cinema Àrab

06/11/2018
Cinema

Sean Penn presenta candidatura als Oscar

08/01/2009 3:44''
Exposicions

El Palau de la Música Catalana acull fins al 31 de maig l’exposició “Joan Miró: arrels”

16/05/2015
Escenaris

Lluís Homar fa el pas a la docència amb un seminari d’interpretació a l’ERAM

09/04/2016

Un projecte de la Universitat de Girona recorre la història i el present de 10 barris de la ciutat

Hi han participat 40 alumnes del Grau de Comunicació Cultural

Redacció.- La Universitat de Girona acaba de presentar el projecte “Itinerari pels barris de Girona”, una plataforma digital que permet conèixer la història i el present de 10 barris de la ciutat a través de vuit itineraris. El treball, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, va destinat als gironins i gironines per […]