Edició 4.744 (des del 27/09/2007)
Edició 4.744 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dimarts, 22 maig 2018

#CatalanFood, xefs i productes junts per mostrar internacionalment la potència de l’agroalimentació catalana

Aquest vídeo, que es distribuirà internacionalment amb les actuacions de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca) del Departament d’Agricultura, compta amb una representació dels cuiners més reconeguts, entre d’altres, dels xefs Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca o Paco Pérez

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de Prodeca,  ha produït un vídeo que ha de servir per posar en valor el potencial del camp i el producte català en paraules de qui millor ho enarbora -els xefs que el treballen-. Cada una de les 13 personalitats que hi participen i que sumen 26 estrelles Michelin en total, s’ha associat a un producte agroalimentari català del qual parlen en vídeos individuals d’un minut cada un i en una versió conjunta de 5 minuts que resumeix les excel·lències d’alguns dels productes més exportats i valorats de Catalunya.
Carles Gaig (Gaig*, Barcelona) per qui el camp català “és un petit continent, amb una gran riquesa paisatgística i diversitat” parla de carn de vedella i aviram;  Eduard Xatruch(Compartir, Cadaqués, i Disfrutar**, Barcelona) ho fa sobre l’oli d’oliva “que ens ha marcat la nostra cultura i que deixa sorpresa la gent de fora per la seva xispa”;  Joan i Pitu Roca (El Celler de Can Roca***, Girona),  lloen respectivament el xai i els vins del territori; Jordi Cruz(ABaC***, Barcelona), destaca el treball comú que “realitzem xefs i productors, per exemple en el cas de la fruita”; la set estrelles Michelin Carme Ruscalleda, parla dels llegums i la “mongeta del ganxet, el nostre caviar blanc”, i Sergio i Javier Torres (Dos Cielos**, Barcelona) ho fan sobre la increïble varietat de formatges del territori català. Amb un al·legat al “plaer indiscutible de prendre l’aperitiu amb uns musclos a peu de platja” ens parla de peix el cinc estrelles Michelin Paco Pérez (Miramar**, Llançà)”; Fina Puigdevall (Les Cols**, Olot), relata les bondats del clima “per a l’assecat final dels nostres increïbles embotits”; per en Nandu Jubany (Can Jubany*, Calldetenes) el porc local és protagonista, i el pastisser Christian Escribà, parla de la nostra tradició i l’ús de la xocolata en la creació de “pastissos, gelats, bombons i mil postres més”.
El que fóra millor restaurant del món durant cinc anys segons The World’s 50 Best Restaurants, El Bulli, també participa a #CatalanFood. El seu sumiller, Ferran Centelles, ara a elBullifoundation, realça la versatilitat del cava català, i el seu xef, Ferran Adrià, fa de la part el tot amb un al·legat del pa amb tomàquet: “el plat que millor representa a Catalunya a nivell gastronòmic. Bàsic i espectacular; fàcil i complex. Cada català té la seva versió. És màgic”. #CatalanFood s’inclou com una de les propostes del Pla de Gastronomia de Catalunya en l’àmbit d’internacionalització i que persegueix millorar qualitativament la presència de productes agroalimentaris a l’estranger i es projectarà a fires internacionals, missions comercials i altres ocasions d’internacionalització dels productes i empreses agroalimentàries catalanes.
El vídeo servirà per visualitzar el rebost de Catalunya, on excel·leixen diferents categories de producte degut a un paisatge i unes condicions meteorològiques molt diverses, i també per mostrar com el potencial productiu i industrial nodreix una de les gastronomies més potents en l’àmbit internacional. No en va, Catalunya compta amb el major nombre d’estrelles Michelin a la Península, amb un total de 54 restaurants guardonats per la guia francesa, molt per sobre dels 22 que atresora el País Basc, segon en aquesta classificació. Dels 54, quatre d’ells llueixen la màxima distinció (ABaC i Lasarte a Barcelona, El Celler de Can Roca a Girona i Sant Pau a Sant Pol de Mar), amb dues estrelles apareixen sis establiments i amb una, fins a 44. Així mateix, tres dels restaurants del territori apareixen a la llista de The World’s 50 Best Restaurants (El Celler de Can Roca, #3; Tickets, #25, i Disfrutar, #55).
El vídeo també recorre temes tangencials a l’agroalimentació i la seva cultura inherent: “als catalans ens agrada anar al mercat i veure el producte, tocar-lo i parlar amb el productor o el botiguer. Això és valor afegit”, indicava Carles Gaig.
L’agroindústria, un dels sectors més dinàmics
El sector agroalimentari representa una xifra de negoci de 25.200 milions d’euros. Ocupa directament 75.700 persones, representa un 18% del total de l’ocupació del sector industrial, un 18,6% del seu PIB (dades de 2014) i un 15,7% del VAB.
L’última dècada, la indústria d’aliments i begudes de Catalunya ha fet una gran aposta per la internacionalització dels seus productes i les exportacions s’han incrementat un 92,16% en valor. L’augment constant de valor els darrers deu anys (4,64% el 2017) i els ritmes de creixement superiors a d’altres països europeus amb similar potencial exportador consoliden Catalunya com un dels clústers agroalimentaris líders a Europa segons les darreres dades de l’European Cluster Observatory. A tall de comparació, el 2017 els principals països europeus en capacitat exportadora han crescut en valor a un ritme inferior: França, 3,80%; el Regne Unit, 3,05%; Itàlia, 1,25%; Alemanya, -1,66%.
Prodeca
Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans en el mercat nacional i internacional. Ofereix serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d’internacionalització a les empreses agroalimentàries catalanes; facilita la seva participació a les principals fires agroalimentàries internacionals, desplega programes d’iniciació a l’exportació, diversificació de mercats, promoció comercial i consolidació de la presència a països tercers. Organitza trobades de negoci entre empreses catalanes i operadors de mercats nacionals i internacionals, així com relacions comercials i de cooperació amb països tercers en l’àmbit agroalimentari.
Prodeca participa activament en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana com a eina de valorització i millora del posicionament dels productes i les empreses catalanes del sector.
https://www.youtube.com/watch?v=NaDXXsM3E1o&feature=youtu.be  MÉS VIDEOS A PRODECCA
Carles GaigCarme RuscalledaCatalanFoodChristian EscribàEduard XatruchFerran AdriàFina Puigdevalljoan rocaJordi CruzNandu JubanyPaco PérezPitu RocaSergio i Javier Torres

Arts

‘Trajectes’, un projecte de Bonaventura Ansón amb la col.laboració de Provi Casals

24/05/2010 05:01
Música

Tot és possible, és el nou single de Glaucs

12/03/2020
Tendències

L’ACPG guanya el premi de Punt.cat a la millor realització

18/01/2012
Cinema

“Pastel de pera con lavanda”, una comèdia romàntica francesa

29/07/2016

Torrons i Mel Alemany, premiats als ‘Great Taste Awards’, els Oscar internacionals Gourmets

Amb 11 estrelles als premis internacionals

Redacció.- L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha estat guardonada amb 11 estrelles als premis internacionals ‘Great Taste Awards’, fets públics ahir dilluns 21 de setembre a Londres, i considerats els Oscar de l’alimentació gourmet. Alemany es converteix en l’empresa productora amb més referències premiades de l’Estat espanyol (ja ho va ser […]