Edició 4.814 (des del 27/09/2007)
Edició 4.814 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 7 desembre 2019

El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus?

S'ho pregunta la companyia UnaiUna al seu nou espectacle de dansa Galejar

Redacció.- Segar, espigolar, exsecallar, tondre, esterrossar, emblanquinar, munyir, ventar o batre són verbs que ens remeten a feines de les quals moltes vegades tot just en sabem el nom. Feines d’un món agrícola que, en el seu origen, no varen conèixer la mecanització ni els horaris. A Mallorca, com a moltes altres parts del món, la majoria d’aquestes feines es feien cantant. Cantar, però, no només era un mecanisme per fer passar el temps i alleugerir el pes de la feina. Cantar formava part intrínseca del treball. La veu formava part del moviment i el moviment formava part de la veu.

L’espectacle de dansa Galejar neix, doncs, de la necessitat d’investigar la relació que hi ha entre aquests elements: el treball, la veu i el moviment. Sobre com ha canviat aquesta relació i les raons per les quals s’han produït aquests canvis des de les societats preindustrials fins a les societats postindustrials actuals. I ho vol fer des d’una mirada contemporània, sense nostàlgia, allunyada del romanticisme, del folklorisme i de l’autocomplaença. El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus? O són, precisament, els cossos i les veus, la darrera trinxera de resistència? – es pregunta la companyia.

Per a documentar-se, UnaiUna ha consultat l’Arxiu del so i de la imatge del Consell de Mallorca on hi ha dipositades les gravacions originals del treball fet a finals dels anys 90 del segle XX per part d’un grup de recerca liderat per l’etnomusicòleg Jaume Ayats i subvencionat pel Consell de Mallorca que pretenia documentar els darrers vestigis dels cants de treball. Un total de 29 CD’s amb enregistraments videogràfics i material de conversa.

La companyia
UNAIUNA neix de la relació de Laura Lliteras i Marina Fullana, dues artistes que es coneixen a Mallorca, al Conservatori de Música i Dansa de Palma, i que, una vegada finalitzats els estudis de dansa clàssica, es traslladen a Barcelona per continuar formant-se en dansa contemporània i coreografia a l’Institut del Teatre. Després de passar per la IT Dansa, ambdues inicien el seu recorregut en comú, amb creacions com Handle With Care, Premi de dansa de l’Institut del Teatre 2017 i estrenada al Grec 2018.

dansagalejarLaura LiterasMarina Fullanamovimentunaiuna

Exposicions

L’Obra Social ”la Caixa” presenta l’exposició Robots. Els humans i les màquines a CosmoCaixa

13/07/2018
Cinema

Rihanna protagonitza ‘Battleship’, l’adaptació al cine del popular joc de taula ‘Hundir la flota’

12/04/2012 02:01
Cinema

Neix el Casa Asia Film Week

18/05/2011
Música

El País Valencià acull la clausura de la 20a edició del BarnaSants

08/04/2015

L’home llop i la bèstia interior alliberada, leitmotiv de Sitges 2021

Farà 80 anys de l'estrena de 80è aniversari de l'estrena de L'home llop (The Wolf Man, George Waggner, 1941)

Redacció.- La 54a edició del SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà del 7 al 17 d’octubre de 2021, tindrà com a leitmotiv la figura llegendària de l’home llop com a principal representant iconogràfic del tema clàssic de la bèstia interior o la dualitat interna en l’ésser humà. Casualment, l’any […]