Edició 4.696 (des del 27/09/2007)
Edició 4.696 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dissabte, 7 desembre 2019

El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus?

S'ho pregunta la companyia UnaiUna al seu nou espectacle de dansa Galejar

Redacció.- Segar, espigolar, exsecallar, tondre, esterrossar, emblanquinar, munyir, ventar o batre són verbs que ens remeten a feines de les quals moltes vegades tot just en sabem el nom. Feines d’un món agrícola que, en el seu origen, no varen conèixer la mecanització ni els horaris. A Mallorca, com a moltes altres parts del món, la majoria d’aquestes feines es feien cantant. Cantar, però, no només era un mecanisme per fer passar el temps i alleugerir el pes de la feina. Cantar formava part intrínseca del treball. La veu formava part del moviment i el moviment formava part de la veu.

L’espectacle de dansa Galejar neix, doncs, de la necessitat d’investigar la relació que hi ha entre aquests elements: el treball, la veu i el moviment. Sobre com ha canviat aquesta relació i les raons per les quals s’han produït aquests canvis des de les societats preindustrials fins a les societats postindustrials actuals. I ho vol fer des d’una mirada contemporània, sense nostàlgia, allunyada del romanticisme, del folklorisme i de l’autocomplaença. El capitalisme ha colonitzat definitivament els cossos i les veus? O són, precisament, els cossos i les veus, la darrera trinxera de resistència? – es pregunta la companyia.

Per a documentar-se, UnaiUna ha consultat l’Arxiu del so i de la imatge del Consell de Mallorca on hi ha dipositades les gravacions originals del treball fet a finals dels anys 90 del segle XX per part d’un grup de recerca liderat per l’etnomusicòleg Jaume Ayats i subvencionat pel Consell de Mallorca que pretenia documentar els darrers vestigis dels cants de treball. Un total de 29 CD’s amb enregistraments videogràfics i material de conversa.

La companyia
UNAIUNA neix de la relació de Laura Lliteras i Marina Fullana, dues artistes que es coneixen a Mallorca, al Conservatori de Música i Dansa de Palma, i que, una vegada finalitzats els estudis de dansa clàssica, es traslladen a Barcelona per continuar formant-se en dansa contemporània i coreografia a l’Institut del Teatre. Després de passar per la IT Dansa, ambdues inicien el seu recorregut en comú, amb creacions com Handle With Care, Premi de dansa de l’Institut del Teatre 2017 i estrenada al Grec 2018.

dansagalejarLaura LiterasMarina Fullanamovimentunaiuna

Música

El tenor Pene Pati i la mezzosoprano J’Nai Bridges obren el 36è Festival de Torroella de Montgrí amb un recital d’òpera

28/07/2016
Cinema

L’òpera prima de Carla Simón, Estiu 1993, triomfa als 10 Premis Gaudí

29/01/2018
EscenarisMúsicaTendències

El Festival Sons del Món tindrà lloc del 30 de juny al 28 de juliol a Vilabertran i Roses

20/06/2012
Tendències

Taller per aprendre a treure partit de la càmera del mòbil amb el fotògraf Jordi Borràs

30/04/2019

El festival Amb so de cobla dona el tret de sortida amb l’estrena de l’espectacle Circ&Cobla

Se celebra del 4 al 8 d’agost a Palamós

Redacció.-  El festival arriba al municipi gironí del 4 al 8 d’agost per celebrar la seva 4a edició amb un cartell amb grans noms com Petitet i Pau Alabajos i amb propostes totalment trencadores. Amb So de Cobla, el Festival de Cobla de Catalunya, inicia aquest dimarts a Palamós la seva quarta edició amb l’espectacle […]