Edició 4.314 (des del 27/09/2007)
Edició 4.314 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimecres, 24 febrer 2016

“Cambuyón” arriba a Barcelona després de triomfar a Broadway

Un espectacle català de danses urbanes i percusives nominat als The Bessies 2015, els premis de dansa de Nova York

De l’11 al 13 de març l’espectacle Cambuyón aterra a la Sala Barts de Barcelona després d’haver triomfat a grans ciutats com Nova York o Edimburg. Cambuyón és un espectacle de danses percussives i urbanes on se segueix el recorregut cultural dels ritmes, les seves trobades, fusions i mestissatges.

A Cambuyón, set personatges viatgen en un vaixell a través del temps i l’espai intercanviant coneixements, experiències i sobretot ritmes. Ballarins de claqué, hip-hop i percussió corporal, cantants i músics ens porten de la mà en aquest recorregut actual per la recent història del ritme occidental.

La diversitat del càsting amb 2 ballarins de claqué, 2 ballarines de hip-hop, 2 percussionistes i un cantant (i tots a més percussionistes corporals) té molt a veure amb la intenció inicial d’explicar una història. L’ampli ventall de possibilitats expressives dels artistes ha estat crucial per aconseguir una peça en què la barreja i la fusió són un senyal d’identitat. Les intèrprets Berta i Clara Pons són conegudes per formar part de la companyia Brodas Bros, amb la qual han actuat en diferents teatres del país, així com en esdeveniments assenyalats de Barcelona. Jep Melendez i Néstor Busquets van formar part de Camut Band, companyia de claqué també molt coneguda a la ciutat. Al seu torn, Melendez també treball amb Mayumana en els seus començaments. Pel que fa a la posada en escena, és obra de Carlos Belda, que ha treballat com a actor i co-autor en Lypsinch, dirigit per Robert Lepage.

 

La crítica internacional aplaudeix l’espectacle

Fins al moment, a més de les Illes Canàries, Sabadell i Reus, l’espectacle s’ha presentat al Festival d’Edimburg de 2013, on van acabar entre els 50 millors espectacles dels més de 2.500 que van passar pel Festival. També han passat pel Festival del Ruhr a Reklinghausen (Alemanya) i a Broadway al New Victory Theater al febrer de 2015, on a més a més ha estat nominat al premis The Bessies.

 

El Cambuyón

Va ser, a més d’una forma de vida, una activitat nascuda el segle XIX, quan els grans vaixells fondejaven a la badia dels ports de les illes atlàntiques i els comerciants locals anaven als vaixells a intercanviar productes. Aquesta realitat històrica ens ajuda a recórrer el camí que ha fet possible l’existència avui dia de disciplines artístiques com el claqué o el hip-hop, nascudes clarament de la fusió, els viatges i les trobades de cultures diferents.

barcelonaCambuyondansa urbanaSala Barts

Cinema

Un thriller policíac protagonitzat per Guy Pearce

26/03/2009 3:08''
Tendències

El Liceu llança un pla per captar públic turístic, cultural i empresarial

26/03/2014
Música

El Centre Cultural la Mercè homenatja a Xavier Montsalvatge amb un cicle de conferències amb interpretacions musicals

12/03/2012
Tendències

El fotoperiodista Manu Brabo, Premi Pulitzer 2013, inaugura l’exposició Un día cualquiera

15/02/2018