Edició 4.670 (des del 27/09/2007)
Edició 4.670 (des del 27/09/2007)
Titulars | Diumenge, 9 febrer 2020

Buenos Aires i Montevideo recorden amb emoció la gran dama del teatre català Margarida Xirgu

Àngels Ponsa remarca el compromís amb els valors democràtics d’una actriu que va haver de fer el camí de l’exili i va viure trenta-tres anys entre l’Argentina i l’Uruguai

Redacció.- El Casal de Catalunya de Buenos Aires i el Teatro Solís de Montevideo han acollit dues conferències presentades per la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa i que han comptat amb la presència de la comissària de l’Any Xirgu, Ester Bartomeu. Les ponències han anat a càrrec de Xavier Albertí, director del TNC, que ha recuperat l’etapa catalana de Xirgu; Daniela Bouret, directora del Teatro Solís, que ha parlat llegat que l’actriu va deixar a l’Uruguai i Ricardo Ramon, director del Centre cultural d’Espanya a Montevideo, que ha explicat l’itinerari de la intèrpret per diferents països del continent llatinoamericà com Cuba, Xile o Colòmbia.

Àngels Ponsa ha volgut ressaltar el reconeixement a l’actriu Margarida Xirgu des del Govern, en tots els seus vessants, tant de la seva carrera professional d’intèrpret, com de dona transgressora per a la seva època i el seu compromís amb els valors democràtics que la van portar a fugir a l’exili durant la dictadura franquista.

Els dos teatres han registrat una bona assistència de catalans residents a les dues ciutats i persones que van conèixer l’actriu. Les cloendes s’han viscut amb molta emoció, des de Buenos Aires amb la interpretació d’”Els Segadors” i de cançons populars catalanes, interpretades per l’orfeó del Casal de Catalunya i, a Montevideo, amb la cloenda de la seva alumna i gran actriu uruguaiana, Estela Medina.

L’Any Xirgu, que clourà el proper mes d’abril, continuarà rendint homenatge a l’actriu amb diferents activitats com taules rodones, lectures dramatitzades de les seves obres i la itinerància de l’exposició “Margarida Xirgu. L’actriu i la dona”.

Buenos AiresMargarida XirguMontevideo

Cinema

“La verdad” amb Cate Blanchett i Robert Redford

30/10/2015
Lletres

Arriba la 34a edició de La Setmana del Llibre en Català

30/05/2016
Música

Lluís Gendrau, director del Grup Enderrock

09/05/2010 06:08
Escenaris

La cara fosca d’una família amb secrets inconfessables

24/04/2010

Blaumut i Mala Rodríguez a l’Strenes d’aquest cap de setmana

La pionera en el món del hip hop estrenarà en directe el seu darrer disc "Mala"

El Festival Strenes de Girona continua aquest cap de setmana amb el primer dels dos concerts que farà Blaumut per presentar el seu nou disc “0001”. El primer, el d’aquest dissabte, té totes les entrades exhaurides. Encara en queden pel segon concert, del dia 16 de juliol. Diumenge, la pionera en el món del hip […]