Edició 4.631 (des del 27/09/2007)
Edició 4.631 (des del 27/09/2007)
Titulars | dimarts, 20 novembre 2018

El Born CCM reflexiona amb el projecte Triàlegs. Ciutat i Memòria sobre la relació entre el poder, el monument i la comunitat

Les jornades s’estructuren en format de triàlegs oberts al públic, ponències i interpretacions musicals i de microteatre

Redacció.- Aquesta primera edició de la proposta, comissariada per Kathrin Golda-Pongratz, combrega experts, artistes, pensadors, historiadors, activistes i iniciatives –tant nacionals com internacionals- per debatre respecte les maneres contemporànies d’enfocar, transmetre i materialitzar la memòria a les ciutats.

“Com commemorem? Què hem de commemorar avui? Necessitem nous tipus de memorials? On i com posem nous focus de commemoració? Com definim un “urbanisme de memòria” i quin és el futur commemoratiu de les ciutats?” seran algunes de les preguntes que es tractaran durant aquestes jornades de reflexió i activitats que tindran lloc del 21 al 24 de novembre.

La proposta comptarà amb noms de prestigi com Robert Jan van Pelt (Ontario), Gustavo Buntinx (Lima), Patrizia Dogliani (Bolonya) i Carles Guerra (Barcelona) com a ponents principals; Marta Marin-Dómine (Toronto), Martí Peran (Barcelona) i Jordi Font (La Jonquera) como a discutidors; Elizabeth Lira (Santiago de Xile), Paco Ferrandiz (Madrid), Ricard Vinyes (Barcelona) i Esther Shalev-Gerz (Paris) com a membres de triàlegs, entre altres; i la veu de Marina Rossell tancarà les jornades

La reflexió arriba de nou a El Born CCM. En aquesta ocasió, ho fa amb el projecte “Triàlegs, Ciutat i Memòria”, una proposta comissariada per l’arquitecta i urbanista Kathrin Golda-Pongratz, que generarà debat al voltant de la relació entre el poder, el monument i la comunitat, i les maneres contemporànies d’enfocar, transmetre i materialitzar la memòria a les ciutats.

Necessitem nous tipus de memorials? Quins són? Què hem de commemorar avui? Com generem, canalitzem i guiem discursos i debats, especialment en societats fragmentades? Hem de pensar en nous formats i noves comunitats, dins de societats canviants i migratòries? Com definim un “urbanisme de memòria” i quin és el futur commemoratiu de les ciutats? Aquestes seran algunes preguntes que es tractaran entre el 21 i el 24 de novembre a El Born CCM.

Com que cada societat influeix constantment en la seva memòria i els seus espais i els transforma, cal interpretar la cultura commemorativa com un procés tant conservador com transformatiu obert i dirigit al futur. El debat sobre la commemoració, de les formes i materialitzacions de la memòria, és de vegades tan important, o gairebé més, que la mateixa realització d’un monument o la creació d’un espai.

Les jornades presentaran quatre ponències principals i una sèrie de triàlegs com a format de conversa debat entre experts i diferents actors convocats i el públic general. També hi haurà espai per a altres formes de representació i de debat, com interpretacions musicals i de microteatre.

Born; ciutats; barcelona; monuments; memòria

Videoclips

Puc tancar i obrir

25/11/2010 02:42
Lletres

‘Què!’ és el títol de la novel·la número vint-i-tres de Miquel de Palol que tant ens ha fet esperar

23/03/2018 06'42''
Tendències

XVII edició d’El Triumvirat Mediterrani

06/05/2012
Cinema

Luis Tosar i Javier Gutiérrez protagonitzen “1898. Los últimos de Filipinas”

02/12/2016