Edició 4.816 (des del 27/09/2007)
Edició 4.816 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dijous, 14 novembre 2019

Un punt d’inflexió en la preservació i protecció de l’art de Catalunya

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha acullit un acte que commemora el centenari de l’arrencament i venda de les pintures murals de Santa Maria de Mur

Redacció.- El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha acullit un dels actes de commemoració del centenari de l’arrencament i venda de les primeres pintures murals de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà). La jornada està emmarcada dins el programa d’activitats Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català, que va tenir el seu tret de sortida el passat 5 de maig, coincidint amb l’aplec de la Col·legiata de Mur i que finalitzarà el 3 de maig de 2020, coincidint, de nou, amb l’aplec anual de Mur. Amb aquesta activitat es pretén donar a conèixer la rellevància del que va succeir a Mur ara fa cent anys així com divulgar el programa del centenari i el conjunt patrimonial de Mur.

Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, l’IDAPA, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

Mur al Museu Nacional
En el marc dels actes del centenari, el Museu Nacional obre avui les portes a uns dos-cents pallaresos que s’han desplaçat expressament fins al Museu per assistir a una visita guiada a les pintures murals dels Pallars exposades al Museu. Un cop finalitzada la visita, i en un acte ja obert a tothom, l’editor de la revista Sàpiens, el pallarès Jordi Creus, explicarà els fets de l’arrencament de les pintures, així com la programació dels actes que es duran a terme amb motiu del centenari.

D’altra banda, la companyia de teatre Comediants presentarà l’obra Mur, guspira del MNAC, creada especialment per a l’ocasió i que serà representada els dies 1 i 2 de maig de 2020 al mateix conjunt de Mur.

Els fets de 1919
L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians amb de la tècnica de l’strappo, utilitzada per primera vegada a Catalunya. Traslladades a Barcelona, el col·leccionista Lluís Plandiura les va adquirir.

Josep Puig i Cadafach (president de la Mancomunitat), Jaume Bofill i Mates (president de la Comissió d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus) i Joaquim Folch i Torres (director de la secció d’Art Medieval i Modern del Museu d’Art i Arqueologia) varen intentar evitar l’exportació de les pintures de Mur, i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura va enviar les pintures a Nova York i l’abril de 1921 van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui.

Aquella venda va posar en alerta la Junta de Museus i la Mancomunitat de Catalunya, que van engegar la campanya de salvament de les pintures murals romàniques que avui es conserven al Museu Nacional. L’arrencament de les pintures de Mur, ara fa cent anys, va suposar, doncs, un
punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. És precisament degut a aquella campanya que el Museu disposa, a dia d’avui, de la millor col·lecció de pintura mural romànica del món.

Actualment a la Col·legiata de Santa Maria de Mur s’hi pot veure una còpia que reprodueix fidelment les pintures originals.

mnacmurpallars jussà

Exposicions

L’Espai Cultura ens convida a conèixer de prop la literatura infantil de la II República i la Guerra Civil espanyoles

05/07/2017
Cinema

L’artista multidisciplinar Nani Navarro estrena el curtmetratge ‘Amor entre cadiretes V’

02/12/2014
Cinema

Arriba ‘Las sombras del tiempo’, una pel·lícula ambientada a l’Índia colonial

19/01/2012 02:14

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà es posa en marxa

15/07/2016

El Festival de Torroella de Montgrí presenta l’exposició De l’Església a l’Auditori, un recorregut per la història del Festival

S'estructura en quatre moviments, el primer s'inaugura l'11 de desembre al Museu Palau Solterra

Redacció.- El Festival de Torroella de Montgrí presenta l’exposició De l’Església a l’Auditori, un recorregut per la història del Festival, creat el 1981, que celebra el seu 40è aniversari. Seguint l’estructura d’una simfonia, l’exposició, comissariada per la filòsofa i escriptora Eulàlia Bosch, s’articula en quatre moviments, el primer dels quals, Andante con moto, s’inaugura el […]