Edició 4.697 (des del 27/09/2007)
Edició 4.697 (des del 27/09/2007)
Titulars | Dilluns, 7 octubre 2019

La 22a edició de la Fira Mediterrània proposa una mirada a l’arrel que parli del present

La coreògrafa Sol Picó i la Banda Chapicó inauguraran la Fira dijous 10 d’octubre amb l’espectacle ‘Animal de Sèquia’

Redacció.- La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Se celebra a la capital del Bages, i enguany tindrà lloc del 10 al 13 d’octubre. Aquests quatre dies acolliran les actuacions d’un total de 117 companyies, les quals  realitzaran 158 funcions. D’aquestes companyies, 76 són de Catalunya, 22 de la resta de l ’Estat i 19 internacionals. La programació de la 22a edició inclou 28 estrenes: 16 absolutes, 8 a Catalunya, 2 a la resta de l ’Estat, 1 de creació i 1 preestrena.

“Des del Departament de Cultura volem donar suport a totes aquestes manifestacions culturals d’arrel, perquè aflorin, perquè siguin posades en valor a aquesta fira i a d’altres fires”, ha destacat durant la presentació la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.
El Focus de la Fira, la secció que cada any dedica la Fira al patrimoni immaterial d’una zona geogràfica, està dedicat enguany a l’illa de Sardenya. La consellera ha destacat que “és un goig perquè la cultura d’aquesta illa de la mediterrània està molt lligada a la nostra cultura”, referint-se a l’Alguer. La delegació sarda la formaran un grup de 60 representants de diverses formacions de cultura popular i artesans tradicionals.
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha posat en valor que aquesta fira estratègica, que barreja espectacles d’arrel amb d’altres de contemporanis, es faci a la Catalunya Central des de fa 22 anys, i ha dit, en relació a la referència que ha fet la consellera sobre l’Alguer, que “enguany ens ajuda a fer-la internacional, fer-la catalana en tota la seva amplitud”.
Per la seva part, el nou director artístic de la Fira, Jordi Fosas, ha explicat la programació de la fira i ha destacat que “la Fira Mediterrània ha de treballar amb els 360 graus de l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni i l’herència cultural (les tradicions, els costums, l’art, el llenguatge, l’entorn, el paisatge…) passant per les associacions de cultura popular, que treballen a partir del patrimoni connectant-lo amb la societat, i finalment, el sector professional, els artistes que creen a partir d’aquesta tradició”.
El director ha explicat que “la fira posarà l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que, a partir de cultura popular i tradicional, ens pot parlar políticament d’avui”.
La nova edició de la Fira Mediterrània posarà especial èmfasi en l’intercanvi, la interrelació i la intersecció de tots ells: patrimoni, associacions de cultura popular i sector professional, i s’articula sota tres grans conceptes: mirades, joves i gènere.
El programa de la 22a Fira acollirà diverses propostes d’artistes amb trajectòries consolidades en l’àmbit contemporani que presenten la seva particular mirada cap a la cultura popular i tradicional. Entre la programació d’enguany, cal destacar un maridatge de diferents artistes amb bandes de música, una de les expressions culturals més actives del panorama associatiu de la Mediterrània. L’espectacle inaugural n’és un bon exemple: trenta-cinc músics de diverses bandes amateurs del País Valencià han treballat intensament amb la ballarina i coreògrafa Sol Picó, creant per a l’espectacle la Banda Chapicó i amb un treball que els ha sacsejat i posat en moviment al costat dels ballarins de la companyia.
La presentació ha comptat amb l’assistència de representants de diverses companyies programades en aquesta edició de la fira i amb una actuació de Tarta Relena, un duet femení que explora a cappella les sonoritats de diferents estils en un repertori que va des de les músiques de tradició oral fins a cançons d’autor de la Mediterrània.
culturaFira MediterràniaFira Mediterrània de ManresamanresaMariàngela Vilallonga

Música

(A)phònica exhaureix les entrades del concert de Manel en 25 minuts

18/03/2016
Cinema

El drama que mostra la vida de la cantant després d’un període breu de fama

03/08/2018 2:06
Arts

Jordi Martoranno i Jordi Urbón, guanyadors del programa Exposicions Viatgeres

14/05/2012
Cinema

Colin Farrell i Kate Beckinsale protagonitzen la nova versió de ‘Total Recall (Desafío total)’

15/09/2012 02:11

S’inicien els treballs arqueològics a la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, al Tarragonès

El jaciment romandrà obert durant els treballs d’excavació

Redacció.- Han començat al jaciment de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, a la comarca del Tarragonès, l’excavació arqueològica prèvia a la intervenció arquitectònica de la coberta interpretativa de la residència principal de l’antiga vil·la romana. El treball de camp té una durada prevista de sis setmanes i té un cost de 69.684,69 €. […]