Edició 4.817 (des del 27/09/2007)
Edició 4.817 (des del 27/09/2007)
Titulars | Divendres, 16 setembre 2016

182 poblacions de Catalunya celebren les Jornades Europees del Patrimoni aquest cap de setmana

Catalunya participa en les Jornades Europees del Patrimoni des de l’any 1991

Les Jornades Europees del Patrimoni són l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa. Ajuntaments, entitats i agrupacions locals catalans i d’arreu d’Europa, organitzen, durant aquest cap de setmana, portes obertes i diverses activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per donar a conèixer i viure el patrimoni cultural com un bé comú, tant en l’àmbit local com en l’europeu.
 
Catalunya participa en les Jornades Europees del Patrimoni des del seu inici, l’any 1991, per la qual cosa, aquest any es compleixen 25 anys des de la primera edició. Enguany a Catalunya, les Jornades Europees del Patrimoni, se celebren del 16 al 18 de setembre, en 182 poblacions d’arreu del país, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l‘Institut Ramon Muntaner. Amb més de 300 propostes perquè la ciutadania pugui conèixer i gaudir del patrimoni cultural: visites guiades o dinamitzades, excursions, itineraris, rutes a peu o en bicicleta, xerrades, concerts, concursos de fotografia i d’altres activitats. Així, palaus, castells, catedrals, monestirs, jaciments arqueològics, monuments i d’altres edificis patrimonials, sota el lema “el Patrimoni és de tothom” obren les seves portes perquè la ciutadania conegui, valori i s’impliqui en la salvaguarda del llegat patrimonial.
 
La programació per municipis, dates i horaris de totes les activitats que es duran a terme a Catalunya per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni (JEP 2016) es pot consultar al web: http://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2016
 
Activitats destacades al patrimoni cultural català amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) 2016:
 
Monuments i jaciments: Dissabte 17 i diumenge 18 de setembre. Activitat gratuïta. Jornada de portes obertes als equipaments: Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Cartoixa d’Escaladei, Casa Museu Prat de la Riba, Casa-Museu Rafael Casanova, Castell de Cardona, Castell de Claramunt, Castell de Miravet, Castell-monestir d’Escornalbou, Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, Conjunt Monumental d’Olèrdola, Convent de Sant Bertomeu de Bellpuig, jaciments ibèrics de Castellet de Banyoles, Coll del Moro i Molí d’Espígol, Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, Reial Monestir de Santes Creus, Roca dels Moros del Cogul i les vil·les romanes dels Munts a Altafulla i de Centcelles.
 
BARCELONA
–       Barcelona. Palau Moja. Visita guiada a l’antiga residència del marquès de Comillas. Divendres a les 16 de setembre,11.30 i 12.30 h. Activitat gratuïta.
–       Barcelona. Museu d’Història de Catalunya. Barcelona. Jornada de portes obertes dissabte 17 i diumenge 18 de setembre. Dissabte 17 de setembre, 11.30 h.Nova ruta pels carrers de Barcelona: “L’estat català medieval i modern”.
–       Caldes de Malavella. Visita guiada al balneari i planta d’envasat de Vichy Catalán.
–       Granollers. Visita teatralitzada a la Tèrmica de Roca Umbert. Dissabte 17 de setembre, 20.00h.
–       Gavà. Jornada de portes obertes al Parc Arqueològic de Gavà.
–       Olèrdola. Visita guiada a les darreres excavacions al Conjunt Monumental  d’Olèrdola. Diumenge 18 de setembre, 12 h.
–       Terrassa. mNACTEC Del 16 al 18  de setembre. Portes obertes. Diumenge, 18 de setembre, 12.00 i 13.00 h. Visita teatralitzada al mNACTEC: “1909. Un passeig per la fàbrica”.
–       Vic. Ruta noucentista pel centre de Vic.
 
GIRONA
–       Girona. Jornada de portes obertes a l’Antic Hospital de Santa Caterina. Dissabte 17 de setembre. De 10 a 14 h.
–       Lloret de Mar. Visita guiada i jornada de portes obertes al cementiri modernista.
–       Olot. Itinerari Miquel Blay, sentiment olotí.
–       Santa Cristina d’Aro. Visita guiada i tallers de prehistòria a la Cova d’en Daina.
–       Sant Pere de Rodes. Cinefòrum “El nom de la Rosa” al Monestir de Sant Pere de Rodes. Dissabte 17 de setembre. 20.00 h.
 
LLEIDA
–       Lleida. Nits de lluna plena al claustre de la Seu Vella.
–       Sant Climent de Taüll. Visita guiada nocturna a Sant Climent de Taüll. Dissabte 17 de setembre, 22.30 h.
 
TARRAGONA
–       Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Del 16 al 18 de setembre. Portes obertes al Museu Arqueològic de Tarragona. Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i Vil·la romana de Centcelles (Constantí).
–       Visita a les exposicions  temporals: “Re-descobrint Centcelles” i “La moneda en època d’August”.
–       Tarragona: passejant amb Apodaca (visita teatralitzada).
 
L’any 1991 el Consell d’Europa posa en marxa oficialment les Jornades Europees del Patrimoni amb el suport de la Comissió Europea i actualment, a les jornades ja hi participen una seixantena de països. Enguany, el Consell d’Europa ha volgut dedicar les Jornades Europees del Patrimoni “a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials”.
> Informació complementàriaExposicions

El MAC presenta una excepcional col·lecció precolombina a l’exposició “Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica”

28/03/2018
Tendències

L’abans i el després de la ratafia, motiu del cartell de la 34a Festa de la Ratafia

04/10/2015
Escenaris

Jornades de formació per a músics a Banyoles

18/11/2009
Cinema

Una nova pel·lícula de Jodie Foster

04/10/2007 2:47''

Lliuren els VIII premis Pompeu Fabra a 7 entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua

El guardó reconeix Txarango, Lídia Pons, Joan Julià-Muné, FilminCAT, el Canal Malaia, la coral Canta amb el cor i Blanca Serra

Redacció.- La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha lliurat els VIII premis Pompeu Fabra, que convoca cada dos anys la Direcció General de Política Lingüística. Els premiats corresponents a l’any 2020 són el grup musical Txarango, que ha obtingut el VIII premi Pompeu Fabra en […]